L. Simon László gratulálni fog Lázár Jánosnak, ha pozíciót kap a kormányban

2022. április 11. – 12:31

L. Simon László gratulálni fog Lázár Jánosnak, ha pozíciót kap a kormányban
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeumának felújításáról tartott sajtótájékoztatón 2022. április 1-jén – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott az Indexnek L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, korábbi kulturális államtitkár. A válaszaiból kiderül, hogy

  • Ha Orbán Viktor kinevezi bármilyen pozícióba Lázár Jánost, akkor ő gratulálni fog neki (Lázárral több konfliktusa is volt L. Simonnak, többek között ő jelentette be, hogy menesztik az államtitkári tisztségéből).
  • Elindítottak egy úgynevezett főigazgatói klubot a múzeumban, hogy összehozzák egy fedél alá a magyar kulturális intézmények vezetőit, felvegyék egymással a kapcsolatot.
  • Még nem tudni, hogy a következő ciklusban lesznek-e nagyobb, nemzeti státuszú vidéki múzeumok Magyarországon, ezzel megvárja, hogy ki lesz a területért felelős miniszter és az államtitkár.
  • Személy szerint támogatja, hogy egy új, korszerű, világszínvonalú Természettudományi Múzeum épüljön (aminek a helye úgy néz ki, a debreceni Loki-stadion helyén lesz).
  • A múzeum új szerzeményeit bemutató, Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig címen futó kiállításra, hogy „ne legyen magányos” Orbán hátizsákja, több parlamenti képviselő igazolványát elkérte, Kubatov Gábor már el is küldte a múzeumnak.
  • Ezen a kiállításon fel fogják dolgozni a 2006-os tévéostromot is, egészen 2010-ig fog tartani a történelem a tárlaton, mert „akkor valami új dolog indult el Magyarországon, és ezt a mostani választás is visszaigazolta”.
  • A múzeumban létezik egy titkos dokumentum, amiben még Magyar Bálint utasítása szerepel arról, hogyan kell kimenteni a Szent Koronát, L. Simon ezt át fogja írni, hiszen a korona már nem a múzeumban van, a koronázási palástra is megvan a biztonságba helyezés procedúrája.
  • A Kreml múzeuma öt magyar múzeum gyűjteményéből tervezett egy tárlatot, „de majd csak akkor tudunk bármit kölcsönadni, ha béke lesz, s normalizálódnak a viszonyok”, mondja L. Simon.
  • „…a legextrémebb, legavantgárdabb dolgok ugyanúgy le tudnak kötni, mint a klasszikus alkotások. Szívesen táncolok David Guetta zenéjére, ugyanakkor a kocsiban általában operát bömböltetek.”

Az interjút itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!