Részletesen leírták a barlangi mentők, hogyan tudták kihozni meghalt társukat a Kossuth-barlangból

2022. április 11. – 10:49

Részletesen leírták a barlangi mentők, hogyan tudták kihozni meghalt társukat a Kossuth-barlangból
Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap délután véget ért a Magyar Barlangi Mentőszolgálat történetének leghosszabb mentőakciója, 7 kutatással és kimentéssel töltött nap után sikerült felszínre hozni az április 3-án, egy feltáró merülés közben elhunyt búvár, Mede Márton holttestét, írták közleményükben a barlangi mentők.

Tájékoztatásukban ezután részletesen leírták, hogyan, hány emberes munkával zajlott a mentés. Azt írták, az eltűnt búvár holtteste kedden, a merülés kezdőpontjától, a Reménytelen-szifon bejáratától jelentős távolságban, 250 méterre és kb 30 méteres mélységben került elő.

A baleset egyértelmű okának egy omlás tűnik, amelynek nyomait a barlang végpontja környékén 48 méter mélységben fedezték fel másnap a keresést végző búvárok. „A végponti zónában a járat eltömődött agyaggal, a vezetőkötél ez alá került. Az omlás tényére utaló jeleket például a karsztvízszintmérő kút és a Nagy-Tohonya-forrás vízhozammérőjének adatsorát az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei vizsgálják”, írták.

Mede Márton búvár holttestének felszínre hozatala a Kossuth-barlangban – Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat Mede Márton búvár holttestének felszínre hozatala a Kossuth-barlangban – Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat
Mede Márton búvár holttestének felszínre hozatala a Kossuth-barlangban – Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat Mede Márton búvár holttestének felszínre hozatala a Kossuth-barlangban – Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat
Mede Márton búvár holttestének felszínre hozatala a Kossuth-barlangban – Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A vasárnap délután kezdődött mentés koordinálását a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Gömör – Tornai Területi Egysége kezdte meg. A második napon az önkéntesek mellett megérkeztek a hivatalos szervek is, majd a Terrorelhárítási Központ átvette a mentési folyamatok koordinálását, irányítását. A TEK helyszínre érkező egységei sok dologban segítették a mentés folyamatát, nemcsak logisztikai és szervezési hátteret nyújtottak a mentéshez, de sok egyéb segítség között az itt dolgozók ellátásában is szerepet vállaltak. „Köszönjük a segítségüket abban is, hogy olyan speciális tudású szervezetek, cégek képviselőit is pillanatok alatt bevonták a mentésbe, akik a mi kapcsolati horizontunkon túl voltak. Köszönjük azt is, hogy megteremtették a mentésben részt vevő nagy számú szervezet közös munkájának egységes és kezelhető feltételeit”, írták a barlangi mentők.

A mentés víz alatti részét az Amphora Búvár Klub barlangi búvárai végezték, akik évtizedek óta kutatják a Kossuth-barlangot. Az elmúlt héten 9 barlangi merülést végeztek, és végül vasárnap délelőtt sikerült a holttestet eljuttatniuk a Reménytelen-szifon bejáratához, ahonnan a helyszínen várakozó barlangi mentők vették át a további feladatokat.

A barlangi búvárok mind emberileg, mind technikailag extrém körülmények között végezték munkájukat. Merüléseiket rendkívüli módon megnehezítette az, hogy komoly mélységekben hosszú időn át dolgoztak, rettenetesen szűk és kanyargós járatokban, néha értékelhető látótávolság nélküli vízben.

50 fős csapat, mesterséges kőgát, 3 órás út

A Magyar Barlangi Mentőszolgálaton kívül a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat és a Speleo Roznava barlangi mentői mintegy 80 fővel voltak jelen. A merüléssel töltött napokon a barlangi mentők a búvárok merüléséhez szükséges eszközök transzportálását végezték, és kiépítették a barlangi mentéshez szükséges további kötélpályákat, illetve megerősítették a fixen kiépített sodronykötélpályát is.

A 3 hazai szervezet barlangi mentőiből szervezett 50 fős csapat vasárnap délelőtt szűk 3 óra alatt hozta ki speciális hordágyon az elhunyt búvárt a száraz lábbal járható végponttól.

Ahhoz, hogy a hordágy kíméletesen és gyorsan a felszínre érhessen, a Kossuth-barlang 50 méter hosszúságú tavának vízszintjét egy kövekből rakott mesterséges kőgáttal ideiglenesen újra felduzzasztották, így a hordágy a víz felszínén, úsztatva haladhatott, amelyet végül délután 2 előtt sikerült a felszínre hozni.

Rengeteg segítő

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a tábor és a mentés infrastrukturális alapjait szolgáltatta egy héten keresztül, amellett, hogy a búvárok munkáját is folyamatosan segítették.

A mentés egy hete alatt 20 szervezet több mint 250 közreműködővel fordult meg a barlangban és a környékén. E szervezetek a következők voltak: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Amphora Búvár Klub, Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete, Budapesti Műszaki Egyetem, Geoinform Kft., Geogold Kárpátia Kft., Kőolaj és Földgáz Intézet, Magyar Barlangi Mentőszolgálat, Miskolci Egyetem Geofizikai Tanszék, Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar, Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat, Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt., Nova-Alpin Kft., Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat,Rotaqua Kft., Rotary Fúrási Zrt., Szathmáry Zsolt – Havária Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület, Speleo Roznava (SK), Terrorelhárítási Központ.

A barlangi mentők köszönetet mondanak Jósvafő Önkormányzatának és lakóinak, akik szállással, meleg étellel és milliónyi kisebb-nagyobb segítséggel támogatták erőfeszítéseiket.

A szerencsétlenül járt 42 éves búvár több évtizedes sport- és barlangi búvár, valamint szintén évtizedes barlangkutató múlttal rendelkezett. Mede Marci motorja volt a Kossuth-barlang kutatásának is, részese volt az elmúlt bő tíz év sikeres feltárásainak. Elvesztése egyelőre felfoghatatlan vesztesége közösségünknek

– írta a közlemény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!