Az Állami Számvevőszék jelentése szerint egész jól élnek a tanárok

2022. április 11. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva
Sztrájk egy budaörsi gimnáziumban 2022. január 31-én Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Sztrájk egy budaörsi gimnáziumban 2022. január 31-én Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Miközben a tanárok megalázóan alacsony fizetésük miatt sztrájkoltak, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénzügyi kultúrájukról készült jelentést tett közzé márciusban – vette észre a Népszava. A jelentés szerint a megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással, amit a jelentés „rendkívül jó aránynak” tart, de a hónapról hónapra élők alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségével, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénz hiányát.

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, de arra nem kérdez rá a jelentés, hogy átlagosan mekkora összegű megtakarításokról van szó. A számvevőszéki jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

Ahogyan egy korábbi cikkünkben megírtuk, egy 30 évesnél fiatalabb általános iskolai tanár vagy tanító nettó 170 ezer forint körül keres, egy pályája derekán lévő, negyvenes éveiben járó középiskolai tanár nettó 240 ezret. 50 éves kor fölött érhető el a nettó 300 ezres fizetés, a pályán elérhető csúcsfizetés 396 ezer forint. Itt friss adatok találhatók, a tanárok fizetéséről. Ebben a cikkünkben azt elemeztük, hogyan szakadt le a tanárok fizetése más értelmiségi szakmákhoz, a nemzetgazdasági átlaghoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!