Áder János is vízzel töltené fel a Velencei-tavat

2022. április 11. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva
A Velencei-tó nádassal borított nyugati területei Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség / Telex
A Velencei-tó nádassal borított nyugati területei Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség / Telex

Áder János köztársasági elnök szerint az új kormánynak első döntései között kell gondoskodnia a Velencei-tó vízpótlásának megoldásáról. A leköszönő államfő Kék bolygó című podcastjának hétfői adásában beszélgetett a témáról Reich Gyula vízépítő mérnökkel, a Vízügyi Tudományos Tanács titkárával.

Reich Gyula azt mondta, hogy a Velencei-tó vízpótlásának lehetőségeit vizsgáló munkacsoport tavaly év végén arra jutott, hogy hosszú távon biztosítható a tó egészséges vízállása, ehhez új üzemrendet kell kialakítani a tó két víztározójánál, lehetővé kell tenni a vízpótlást a rákhegyi és csákvári karsztvizekből, valamint az agárdi szennyvíz tisztításából.

A szakember szerint ezekkel a lépésekkel összesen akár 80-85 centiméterrel is emelhető a tó vízállása, amely tavaly szeptemberben mindössze 71 centiméter volt, most pedig 98 centiméter, amely 10 centiméterrel alacsonyabb a tavaly ilyenkor mértnél.

Áder János azt hangsúlyozta, hogy a tisztított szennyvizet a világ több pontján sikerrel hasznosítják újra, Szingapúrban például ivóvízként is palackozzák.

A most 24,2 négyzetkilométeres Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava a Balaton és a Fertő után. A tavat egész télen töltötték, mégis továbbra is alacsony a vízszintje.

Korábbi Telex Komplexünkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy az éppen kiszáradó tavat mesterséges vízpótlással akarják „megmenteni”, de a távolabbról odavezetett vizek veszélyt is hordoznak magukban. Már az is sokat segíthetne, ha kipucolnák a feltöltésére létrehozott tározókat, és háttérbe szorítanák a horgászatot rajtuk. A kiszáradó tó nem feltétlenül jelent ökológiai katasztrófát, ha újra normális mennyiségű csapadék hullik, még jobb állapotba is kerülhet az ottani élővilág, viszont a tó állapota is múlhat azon, hogy mennyire építik be a partját.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!