Már nem sok kell, hogy megépülhessen Angyalföldön az orosz milliárdos cégének 332 lakásos társasháza

2022. április 8. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs jelentős környezeti hatása, ezért felmentést adott a környezeti hatásvizsgálat elkészítése alól a Pest megyei kormányhivatal a Bodor-Népfürdő utca sarkára tervezett 332 lakásos társasház esetében – írja a Népszava. Ezzel az utolsó akadály is elhárult Rahimkulov Ruszlan, Magyarországon élő orosz milliárdos cége, az Idom Házépítő Kft. angyalföldi beruházása előtt, az építési engedélyt Kosztyu Anikó, a fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője adhatja majd meg.

A tervezett épület összterülete meghaladja a 10 ezer négyzetmétert, közel fele a föld alatt lesz. A 2021-ben bemutatott koncepciótervet a kerületi tanács túl nagynak, környezetéhez nem illeszkedőnek találta és nem támogatta. A hatályos jogszabályok szerint így a terv nem valósulhatott volna meg, a kormány azonban „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” beruházássá minősítette a projektet, így az épület a kerület elutasító határozata ellenére is megkaphatja az építési engedélyt. Angyalföld önkormányzata 2021 novemberében az Alkotmánybírósághoz fordult, amely azóta se tárgyalta az ügyet.

A beruházó cég egyik tulajdonosa a Vlagyimir Putyinhoz közel álló orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fia, Rahimkulov Ruszlan. A Rahimkulov család cégcsoportja az OTP Bank és a Mol legnagyobb külföldi részvényese. Rahimkulov Ruszlanról keveset lehet tudni, kerüli a nyilvánosságot, a magyar sajtóban egyetlenegyszer jelent meg róla fénykép. A Telex egy 22 milliárdos beruházás miatt foglalkozott személyével. Becslések szerint a Rahimkulov fivérek több mint 500 milliárd forintos vagyon felett rendelkeznek.

A tervezett társasház melletti területen a kormány 2021-ben rozsdaövezeti akcióterületet jelölt ki. Az ingatlant két részből egyesítették, a tulajdoni lap alapján egy 8 hektárnál nagyobb egybefüggő terület jött létre a Váci út, a Turbina utca és a Rákospatak között. Az ingatlanra szintén Rahimkulov Ruszlan egyik érdekeltsége, a Southblaze nevű cég jegyzett be jelzálogot 2021 februárjában, 2,5 milliárd forint értékben. Azt egyelőre nem tudni, mi épül majd a területen, a kormány azonban már akkor kiemelt beruházássá nyilvánította, vagyis egy sor országos és helyi építési szabály alól mentesül majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!