Márki-Zay: Ha Gyurcsány föltűnik az egyik oldalon, a választók átfutnak a másik irányba

2022. április 8. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs meg neki Orbán Viktor telefonszáma, Kocsis Mátét kérte meg, hogy adja meg a kormányfő számát, mert szívesen beszélgetne vele, hatna a lelkiismeretére – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Márki-Zay Péter.

Beszélt arról is, hogy nemcsak Lázár János, hanem Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc is azt szeretné szerinte, ha „politikai hulla” lenne, ahogy Lázár János fogalmazott vele kapcsolatban arra utalva, hogy mi lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéből, ha elbukja a választást, amit később aztán el is bukott.

Márki-Zay úgy fogalmazott az interjúban, nem volt jó a modell, amit az ellenzék követett. „egy hatékonynak tűnő logikai modellt követve mindent megtettünk, és én magam is mindent megtettem a sikerért, mégis kudarcot vallottunk. Vagyis nem volt jó a modell.” Azt hitte, a politika olyan, mint a társasjáték, ahol ha megtanulod „a szabályokat és a trükköket, és ha élesben is képes vagy fegyelmezetten, kreatívan és bölcsen alkalmazni a tudásodat, akkor jó eséllyel nyersz”. De szerinte képtelenek voltak hatástalanítani az „aljas hazugságokat”.

Hangsúlyozta, hogy nem tartja hibásnak magát. „Nagyon örülnék, ha azt mondhatnám, hogy a hibáink miatt szenvedtünk vereséget, mert ebben az esetben csupán ki kellene javítani azokat a hibákat, és négy év múlva győznénk. De ennél sokkal rosszabb a helyzet: nem a hibáink, nem a félremagyarázható mondataim, a hadarásom vagy a túl intellektuális monológjaim miatt buktunk. Lesújtó felismerés, hogy jelen keretek között nem győzhető le a Fidesz. Orbánt a saját pályáján, ahol az ő szabályai érvényesek, lehetetlen megverni” – mondta. Majd hozzátette:

„Megdöbbentő, hogy a leuralt nyilvánosságban mennyire működik az agymosás.”

Szerinte nagyon komoly megszorítások jönnek, és „romokban marad” az egészségügy meg az oktatás, és úgy véli, ez az egész „egy egyre gyűlölködőbb, lélekszámában egyre csak fogyó, elszegényedő társadalom irányába mutat”.

Azt is mondta: Gyurcsány Ferenc „alig várta”, hogy az ellenzék elbukja a választást. Aztán a vereség után rátolta a felelősséget – tette hozzá. „Nem rám mondtak nemet a választók, hanem Gyurcsány Ferencre, aki sajnos súlyos tehertétel az ellenzéken, milliók rettegnek tőle, és ha föltűnik az egyik oldalon, a választók jelentős része fut a másik irányba” – mondta Márki-Zay, aki úgy látja, Orbán Viktor a tizenkét évnyi kétharmados kormányzása alatt beépítette az embereit az ellenzékbe, és „ezek a belső árulók az ő szekerét tolják, segítenek neki hatalmon maradni”.

Lázár Jánost már felhívta, gratulált neki, és Orbánt is felhívná, de nincs meg a száma, Kocsis Mátétól kérte el, aki még nem adta meg. Azért hívná fel Orbánt, hogy gratuláljon neki, mert vasárnap, a vereség utáni beszédében elfelejtett gratulálni neki. És egyébként bár végtelenül rossz véleménnyel van Orbánról, nagyra becsüli, „mert érti ennek a népnek a lelkét”. De nem hiszi, hogy a „lopás” befejezéséről vagy a gyűlöletkampányok felfüggesztéséről meg tudná győzni.

A DK szerint egyedül Márki-Zay a felelős

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció pártszóvivője úgy reagált az interjúra, hogy levezette: a 2019-es önkormányzati választáson Márki-Zay „nincs”, Gyurcsány Ferenc viszont „felszántotta” az országot az egész kampányban, és ekkor „masszív ellenzéki győzelem” lett. Idén viszont szerinte Gyurcsány a háttérbe vonult, aminek Fidesz-kétharmad lett a vége.

Barkóczi azt írta: „Ha nem nézünk szembe az igazsággal, tanulni sem fogunk belőle: Márki-Zay Péter a kétharmad felelőse.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!