Százezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, tízezren készülnek pedagógusnak

2022. április 8. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

2022-ben kb. százezren jelentkeztek a felsőoktatásba, 8,5 százalékkal többen, mint 2020-ban, közölte Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára – írja az MTI.

Hankó Balázs elmondta: a felvételizők 22 százaléka gazdálkodástudományi területet, 12 százaléka bölcsésztudományi szakot jelölt meg, 11-10-9 százalékuk pedig pedagógusképzésre, orvos- és egészségtudományi, illetve műszaki informatikai képzésre jelentkezett. A jelentkezők háromnegyede a megújult felsőoktatásba jelentkezett, átlagosan a felvételizők 80 százalékát veszik fel állami ösztöndíjas helyre – tette hozzá.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, „a magyar felsőoktatás jó és egyre jobb”. Magyarországon tizenegy felsőoktatási intézmény a világ legjobb öt százalékában van, egy most megjelent új nemzetközi rangsorban pedig idén 56 magyar képzés szerepel – fejtette ki Hankó. Hozzátette: a kormány a GDP 2 százalékát fordítja a felsőoktatásra, a 2700 milliárd forintos nagy felsőoktatási fejlesztés első 200 milliárd forintját pedig már idén biztosítják az intézményeknek.

„A megújuló egyetemek rugalmasabb, versenyképesebb képzést nyújtanak azzal, hogy közelebb állnak a gyakorlathoz, együttműködnek a társadalmi és gazdasági szféra szereplőivel”

– mondta a helyettes államtitkár.

„Megújuló egyetemek” azok a felsőoktatási intézmények, amelyeket az állam 2021-ben modellváltás címszó alatt alapítványi fenntartásba helyezett. A kormány 2021 tavaszán kétharmaddal szavazta meg azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében alapítványi fenntartás alá került a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont adott át a fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek. Az alapítványokhoz átszervezett közvagyont interaktív térképen is böngészhetjük.

PSZ: Lesújtóak a pedagógusok idei jelentkezési adatai

A felvi.hu friss adatai szerint összesen 11978-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami 2021-hez képest mintegy ezerrel kevesebb felvételizőt jelent. A pedagógusképzésbe jelentkezők száma az elmúlt három évben esett vissza jelentősen, 2019-ben még 17400-an jelöltek meg valamilyen pedagógiai felsőoktatási szakot. Az egyetemre felvettek közel fele jut el a diplomáig, közülük sem mindenki pedagógusként helyezkedik el, és azok közül is sokan viszonylag gyorsan elhagyják a pályát, akik a végzettségüknek megfelelő munkakörben helyezkednek el, írja a Népszava. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás nyilatkozott a lapnak, lesújtónak nevezte az idei jelentkezési adatokat. Szerinte, ha a pedagógusképzésbe jelentkezők közül mindenkit felvennének és mindenki szerezne diplomát, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására, a PSZ számításai szerint ugyanis öt év múlva nyolcezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, akiket két-háromezer pályakezdő tanár nem tud pótolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!