Már térképen is böngészheti az alapítványoknak átadott ezer milliárdos közvagyont

2022. március 31. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány alatt ezer milliárd forint értékű állami vagyon került át ingyenesen a kormánypárthoz kötődő alapítványokhoz, például egy tegnapi rendelettel is 15 millárd. A kuratóriumok élére többek között olyan személyek kerültek, mint Csányi Sándor, Lázár János, Varga Judit, Demeter Szilárd, Varga Mihály vagy Orbán Balázs.

Őket ugyan a jelenlegi kormány nevezte ki, de a kurátorokat egy későbbi kormány már nem tudja leváltani, írja a K-Monitor. Most Eltették címmel létrehoztak egy interaktív térképet, amire felhelyezték az alapítványi tulajdonba került ingatlanvagyont, egyetemeket, földeket, kastélyokat, üdülőket, kollégiumokat, sportpályákat, irodaházakat.

A térképen itt ütheti bottal a vagyont, a kiszervezés részleteiről pedig itt olvashat.

A parlament fideszes többsége még 2021 tavaszán kétharmaddal szavazta meg azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass