Sberbank-csőd: még mindig gazdájára vár 17,9 milliárd forint

2022. április 7. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi Sberbank 9800 ügyfele még nem jelentkezett az összesen 17,9 milliárd forintnyi biztosított betétjéért – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az orosz-ukrán háború miatt Magyarországon is csődöt jelentett az orosz kötődésű Sberbank. A pénzintézetnél nemcsak lakossági bankszámlák voltak, hanem több önkormányzatnak is volt itt számlája, befektetése.

A nemzeti bank a közleményében kiemelte: április 5-éig összesen 141,6 milliárd forint kártérítési összeget nyitott meg a károsultak számára. Nekik az Országos Betétbiztosítási Alap a legtöbb esetben fedezni fogja a kártérítések kifizetését.

A biztosítás azonban, ahogyan mi is megírtuk, a Sberbank-ügyfeleknek mintegy kétharmadára nem vonatkozik. Akikre igen, azok között is vannak azonban, mint látszik, majdnem tízezren, akik nem nyújtották be igényüket a kártérítés kifizetésére, amelyhez a fontosabb a tudnivalókat az alábbi cikkünkben foglaltuk össze.

Ennek alapján, aki Sberbank-ügyfél volt, annak három lehetősége van, hogy visszaszerezhesse a pénzét. Bejelentheti egy másik banknál vezeti számláját a visszafizetéshez, számlát nyithat egy kifizető, „ügynök banknál” (amely majd a kifizetéseket folyósítja), vagy postai kézbesítést igényelhet.

Az eddig nem jelentkező károsultak közül 2700-an a Takarékbanknál jogosultak a pénzfelvételre (ők ezt jövő év március 31-ig igényelhetik), 3400 főnek egy másik bankszámlaszámot kellene megadnia, míg a fennmaradó 3700 főnek – aki ezt a megoldást választotta – postai úton kellene megigényelnie az összeget. Nekik ugyanakkor még öt évük van ezt megtenni az OBA-nál.

Azok a vállalkozások viszont, akik betétbiztosítási limitnél magasabb összegre jogosultak (ez közel ezer vállalati betétes), majd csak a végelszámolás során juthatnak a további betétösszegeikhez. Ezeket a követeléseiket május 3-ig tudják megtenni, ám ha elmulasztják, vagy késedelmesen nyújtják be, akkor sincs gond, a törvény szerint ugyanis a bejelentés elmulasztása, vagy késedelmes teljesítése nem jár jogvesztéssel.

A végelszámolást a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft. végzi, amely egyben a banki portfóliót is átalakítja, illetve az értékesítési stratégiát is meghatározza majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!