A budapesti orosz nagykövet elégedett Orbán Viktorral

2022. április 6. – 12:08

A budapesti orosz nagykövet elégedett Orbán Viktorral
Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet beír a vendégkönyvbe megbízólevelének átadása után a Sándor-palotában 2021. április 21-én – Fotó: MTI / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyra értékelte az orosz–magyar kapcsolatok megőrzésére tett magyar kormányzati erőfeszítéseket Oroszország budapesti nagykövete. Jevgenyij Sztanyiszlavov szerint az Ukrajna körüli helyzetben Orbán Viktor kormánya jól állta a brüsszeli és washingtoni nyomást. A diplomata a Ria Novosztyi állami hírügynökségnek adott interjút, amely alapján nagyon egybecseng a Kreml és a magyar kormány álláspontja, nemcsak az együttműködés fenntartásának fontosságát illetően, de abban is, hogy Ukrajna és az ellenzék összefogva akart beavatkozni a magyar választásokba.

A diplomata szerint Orbán Viktor február 1-jei moszkvai találkozóján Vlagyimir Putyinnal közösen kijelölték a két ország együttműködésének legfontosabb területeit, és ebben az energetika, azon belül a paksi atomerőmű bővítése kulcsszerepet játszik.

„Reméljük, hogy hamarosan mindent, a jelenlegi szakaszban szükséges engedély rendelkezésre fog állni” – utalt az Országos Atomenergia Hivatalra, amely a közelmúltban nem adta meg a munkálatok érdemi megkezdéséhez szükséges engedélyt. Hangsúlyozta, hogy a projekt kedvezményes orosz hitelből valósul, munkahelyeket teremt, infrastrukturális fejlesztésekhez járul hozzá, lendületet ad a megvalósításban részt vevő magyar cégeknek, és fenntarthatóbbá teszi az energiatermelést, amelyben az atomenergia jelenleg 52 százalékkal részesül.

Értékelte, hogy a magyar kormány számtalanszor jelezte, hogy ellenezné, ha az Oroszország elleni szankciók a földgáz és a kőolaj importjára is kiterjednének.

„A magyar kormánynak sikerült kiállnia a leplezetlen nyomást, amely Washington, Brüsszel és egy sor európai főváros felől jött, hogy rákényszerítsék Magyarországot arra, hogy lépjen be az EU szankciót támogató táborába” – Sztanyiszlavov kiemelte, hogy ebben még a V4-eg több tagja is részt vett.

Sztanyiszlavov a közös állásfoglalást az EU-ban uralkodó „nyájösztönnek” nevezte.

Elnéző volt azzal, hogy Magyarország végül „kénytelen volt” támogatni több EU-s szankciót, ennek alapján azonban nem vonhatja ki magát az alól az orosz igény alól, hogy a gázimportért rubelben fizessen. Azonban – hasonlóan Szijjártó Péter szerdai nyilatkozatához – elmondta, hogy a Gazprom és az MVM cégei tárgyalnak a pontos végrehajtásról. A rubeles elszámolásra való áttérésről itt olvashatja elemzésünket.

Ukrajnával kapcsolatban a magyar kormány által elhangzottakra erősített rá. Eszerint Ukrajna a magyar ellenzékkel együttműködve akart beavatkozni a választásokba.

Látványos virágnyelven tett említést arról, hogyan hathat a magyarországi orosz közösségekre az, ami Ukrajnában történik. Úgy véli, ha vannak is elszigetelt példák, oroszellenes indulatokra,

„inkább helyesebb a helyzetet úgy leírni, hogy a magyarok részéről erős az együttérző aggodalom azokért, akik úgy döntöttek, hogy Magyarországon keresztül elhagyják Ukrajnát. Ez a szám már elérte az 500 ezret. Ez természetes emberi érzés, amit az ukrán sajtópropagandisták megpróbálnak felhasználni arra, hogy oroszellenes hangulatot szítsanak, szerencsére azonban, azt mondhatom, hogy ezzel kevés sikerrel járnak a magyar társadalomban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!