Ungváry Krisztián: Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol, mert Orbán és Putyin tejtestvérek

2022. április 2. – 17:24

frissítve

Ungváry Krisztián: Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol, mert Orbán és Putyin tejtestvérek
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor az utóbbi napokban tett nyilatkozataival nem kevesebbet állított Ungváry Krisztián történész szerint, mint hogy „az általa korábban annyit reklámozott nemzeti önrendelkezés, a szabadság, a szabadságharc olyan fogalmak, amelyekben csak akkor kell állást foglalni, ha az a Fideszről szól. A korábban istenített, magasabb igazság tehát csupán egy fideszes politikai termék.”

A miniszterelnök szavait Ungváry az ukránok melletti szolidaritási megmozduláson idézte szombat délután.

„Nem meglepő ez attól a miniszterelnöktől, akinek az ukrán gyerekek vérénél is fontosabb az állítólagos magyar rezsicsökkentés”

– fogalmazott, majd arról beszélt, Ukrajna népe ma nemcsak magát védi, hanem egész Európát. Egy olyan hatalommal szemben harcolnak, ahol „a szabadság azt jelenti, hogy egy vezér mondja meg, hogy ki a nemzet része. Egy olyan hatalommal szemben, ahol a vezért már nem fékezi senki, ahol nincsenek már fékek és egyensúlyok, egy olyan hatalommal szemben, ahol a vezér családjának pénztárcája egyenlő a közjóval, egy olyan hatalommal szemben, ahol a közszolgálat a vezér hazugságaink szajkózásából áll.”

„Egy orwelli birodalom ellen folyik ma háború” – jelentette ki Ungváry Krisztián.

„Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol, mert Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tejtestvérek. Mindketten elutasítják a nyugati demokráciát, és mindketten illiberális államot építenek helyette.”

Nyíltan fasisztoidnak nevezte a történész az orosz államot, mert kétségbe vonja az ukránok önálló nemzeti létének jogosultságát, saját magát pedig felsőbbrendűnek állítja be.

„Nem meglepő, hogy Putyin és Orbán számára a Nyugat nem a demokráciáról szól, hanem a meleglobbiról és a nemváltó műtétekről szól” – fogalmazott Ungváry. Szerinte nem lehet még tudni, pontosan hogyan vette meg Putyin Orbánt, de erre bizonyosság, hogy a magyar miniszterelnököt a demokratikus világ kiközösítette.

„Ukrajnában a harc azért folyik, hogy ne kelljen hazugságban élni. Mi, ebben az országban viszont a hazugság politikai rendszerében élünk.”

A kormány propagandistái azt hazudják a háborúról, hogy ez szláv belügy, miközben a szabadság sosem lehet az agresszor és az áldozat belügye a történész szerint. „Orbán és politikai holdudvara ugyanúgy hullarablásban reménykedik, ahogy a második világháború elején Magyarország korabeli uralkodó rétege.”

A történész végül arról beszélt, igenis van felelőssége a magyar államnak, már csak azért is, mert az Alaptörvény szerint kötelességünk támogatni a határon túli magyarokat abban, hogy a szülőföldjükön boldogulhassanak. „Amennyiben szülőföldjük a putyini illiberális állam befolyása alá kerül, akkor az ő boldogságuknak is befellegzett. Ukrajna valójában értünk és helyettünk is harcol” – jelentette ki. „Éljen a szabad és független Ukrajna, éljen a szabad és független Magyarország.”

Az eseményről itt tudósítottuk percről percre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!