A Fidesz támogatására biztat a református egyház, az evangélikusok nem adtak ki eligazítást

2022. április 2. – 11:11

A Fidesz támogatására biztat a református egyház, az evangélikusok nem adtak ki eligazítást
Balog Zoltán püspök, a zsinat lelkészi elnöke, korábbi fideszes miniszter 2021-ben – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A parlamenti választás esetén egy kicsit burkoltabban, a Fidesz által gyermekvédelminek mondott melegellenes népszavazásnál viszont egyértelműen a kormánypárt melletti voksra buzdít a a Magyarországi Református Egyház vezetőségének nyilatkozata, vette észre a 444.

Az országgyűlési választással kapcsolatban ezt írják: „Azt kérjük és javasoljuk, hogy azokat támogassák szavazatukkal, akik kiállnak a teremtési renden alapuló család, férfi és nő szövetsége mellett. Azokat támogassák szavazatukkal, akik a nemzet szuverenitásáért és gyarapodásáért dolgoznak. Azokat támogassák szavazatukkal, akik támogatják keresztyén küldetésünk betöltését, a templomok építését, az egyházi iskolákban folyó nevelést, a hit- és erkölcstant, az idősek és betegek gondozását.”

A népszavazásnál pedig a következőképpen fogalmaznak: „kérdéseire gyermekeink védelme érdekében egyházunk biblikus tanítása és a józan ész alapján válaszoljunk »NEM« szavazatunkkal. Ez a döntésünk családjaink és a következő nemzedékek életét is befolyásolja.”

Az aláírók között ott van a korábbi fideszes miniszter, Balog Zoltán, aki a zsinat lelkészi elnöke.

A Népszava megkérdezte a katolikusokat és az evangélikusokat is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott nagyböjti körlevél nem igazán agitál egyik oldal mellett sem, bár egy enyhe utalást azért tesz „az Isten rendelése szerinti házasság és család értékei” mellett. Erről a szövegről van szó:

„Ha őszintén szembenézünk a tényekkel, látnunk kell, hogy a mi népünk körében is sokan rászorulnak a segítő gondoskodásra. Nemcsak leszakadó közösségeink, hanem a magyarság egésze is számos terhet hordoz. Idős nemzet lettünk, ezért továbbra is nagy a szükség az idősek és a betegek hatékony, intézményes támogatására. Bár kedvező jelek mutatkoznak a házasság, a családalapítás és a gyermekvállalás terén, hazánk lakossága még mindig fogyatkozik. Elődeink hitét, hűségét, áldozatait, az általuk létrehozott alkotásokat a jövőben csak az új magyar nemzedékek tudják értékelni. Ezért is fontos, hogy továbbra is óvjuk és erősítsük az Isten rendelése szerinti házasság és család értékeit. Nyelvünk és népünk egész kulturális öröksége éppúgy, mint a többi nemzeteké, a teremtett világ értékei közé tartozik és kedves Isten előtt. Műveljük olyan felelős szeretettel, amilyet maga a Teremtő vár tőlünk!”

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Fabiny Tamás pedig azt mondta, idén nem bocsátanak ki választási körlevelet. A három nagy, történelmi keresztény egyház közül tehát csak a reformátusnak lesz kifejezett választási körlevele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!