Márki Zay: Most megfogtuk őket, Gyurcsány: A határokon túli szavazatokat meg kell semmisíteni

2022. március 31. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel a Transtelex írta meg, hogy Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. Márki-Zay Péter, az ellenzék kormányfőjelöltje szerint most lebukott a Fidesz.

„Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból” – írta Márki-Zay.

Április 3-án 12 órától több élő műsorban elemezzük a részvételi adatokat és követjük az eredményeket. Minden fontos helyszínen ott leszünk, a stúdióba pedig számos vendég érkezik majd hozzánk. A választási műsorokról további információt a Facebook-eseményben találnak.

Szerinte nem fog sikerülni a Fidesznek a választási csalás, mert „elmegyünk a végsőkig, elmegyünk a falig, a jogászaink már dolgoznak a következő lépéseken, mert a Fideszt és Orbánt nem hagyjuk többé csalni.” Mint írta, itthon nem tud „ilyen nyíltan csalni” a Fidesz, ezt húszezer ellenzéki szavazatszámláló biztosítja. Úgy véli, csak a szavazók tudják a vasárnapi szavazatukkal »elzavarni a csalókat« (…) oda, ahova valók: a történelem szemétdombjára."

A Jobbik szerint meg kell üzenni a Fidesznek, hogy „elég volt a hazugságokból, elég volt a csalásokból!” A Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc bejegyzését idézve azt írta, hogy „Csalnak. Reggel, délben meg este. Valójában évek óta. Egész rendszerük hazugság, csalás, lopás. Ez itt a maga egyértelműségében választási csalás. A választási csalással szerzett hatalom csalárd hatalom. A bűn hatalma. Rendszert is kell váltani, ez a választás tétje. A határokon túli szavazatokat meg meg kell semmisíteni.” A Párbeszéd szerint „Mindig. Van. Lejjebb.”

TASZ: A levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan arra, hogy a választópolgárok biztonságos joggyakorlását biztosítsa

A Társaság a Szabadságjogokért szerint az eddigi legsúlyosabb visszaélésekről érkezett hír a levélben szavazás kapcsán. Azt írták, hogy „a levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan arra, hogy a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlását biztosítsa. Ha bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha politikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe. Ez a párhuzam büntetőjogi értelemben is igaz, ezért feljelentést teszünk választás rendje elleni bűncselekmény miatt.” A szervezet közölte azt is, hogy ha valaki választási visszaélést tapasztal, hívhatja a TASZ forródrótját a +36 30 722 33 56-as számon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!