Rengeteg LMBTQ-szavazatszámláló dolgozik majd április 3-án a Budapest Pride szervezői szerint

2022. március 31. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

Rengeteg LMBTQ-szavazatszámláló dolgozik majd április 3-án – közölték a Budapest Pride szervezői.

Mint írták, „a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség tagjainak az elmúlt két évben brutális jogfosztásokat kellett elszenvedniük. A transzneműektől elvették a jogi nem- és névváltoztatás jogát, az azonos nemű pároktól elvették az örökbefogadás jogát. Megszüntették a független Egyenlő Bánásmód Hatóságot, ahová diszkrimináció esetén lehetett fordulni” – írták. És hozzáfűzték azt is, hogy „orosz mintájú propagandatörvénnyel tiltják a médiában és az iskolákban az LMBTQ témájú ismeretterjesztést. A választási kampányban pedig a kormány egy figyelemelterelő népszavazást kezdeményezett, hogy dezinformációs eszközökkel tovább növelje az LMBTQ-közösséggel szembeni előítéleteket és ellenséges megnyilvánulásokat.”

A szervezők az LMBTQ-közösség tagjai részéről az elmúlt 2 évben „soha nem látott erőt és összefogást” tapasztaltak: „együtt kampányoltunk a 33-as paragrafus ellen, az örökbefogadás tiltása ellen, három nap alatt tízezres tüntetést szerveztünk a propagandatörvény ellen, 35 ezres részvételi rekordot döntöttünk a Budapest Pride Felvonuláson, és együtt kampányolunk a kirekesztő népszavazás érvénytelenítéséért.”

Közülük rengetegen állampolgári kötelességüknek érzik, hogy mindent megtegyenek azért, hogy április 3-án tiszta és szabad választásunk lehessen – hangsúlyozták. „Ezért az LMBTQ-közösség tagjai közül soha nem látott tömegek jelentkeztek szavazatszámlálónak, a legtöbben életükben először lesznek idén szavazatszámláló bizottsági tagok.”

A Budapest Pride oldalán több személyes történetet is el lehet olvasni, az 50 éves László például kistelepülésen jelentkezett szavazatszámlálónak: „Sajnos sokan félnek vidéken felvállalni a véleményüket, mert az emberek tartanak a retorzióktól. Korábban is láttuk, hogy a Fidesz megfélemlítéssel, zsarolással, megvásárlással is szerez szavazatokat. Ezt amennyire lehet, meg kell akadályozni, vagy legalább dokumentálni kell” – mondta. A 32 éves Ádám szintén kistelepülésen lesz szavazatszámláló: „Mikor találkoztam ezzel a lehetőséggel, egy pillanatig sem haboztam, azonnal tudtam, hogy ez tökéletes eszköz arra, hogy én is tegyek a demokráciáért és Magyarország jövőjéért. Hiszek benne, hogy törekednünk kell arra, hogy minél jobb állampolgárok legyünk, és így szolgáljuk a hazánkat. Ez számomra tökéletes alkalom erre.”

Radványi Viktória, a Budapest Pride elnöke azt mondta, „a kisebbségek jogfosztása a demokrácia leépítésének súlyos tünete. Mi nemcsak egy szép eszme érdekében cselekszünk, hanem a saját életünkért és biztonságunkért kell fellépnünk a választási csalásokkal szemben.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!