Závecz Research: Sok érvénytelen szavazat várható a gyermekvédelmi népszavazáson

2022. március 31. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva
A népszavazásról szóló kormányzati hirdetés – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
A népszavazásról szóló kormányzati hirdetés – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A gyermekvédelminek nevezett népszavazásról készített felmérést a Závecz Reasearch február 17. és 23. között, a 24.hu megbízásából. Az ezer fő telefonos megkérdezésén alapuló kutatás eredménye szerint azok, akik ki akarják tölteni a szavazólapot, a pártszimpátiájuktól függetlenül nagyon hasonlóan gondolkodnak a témáról, különbségek csak egy kérdésnél figyelhetők meg, írja a 24.hu.

A választási részvételüket ígérők 12 százaléka egyetlen kérdésre sem válaszol majd, ők várhatóan érvénytelenül szavaznak majd. Kérdésenként további 4-4 százalék mondta ezt a felmérésben, 6-7 százalék pedig még nem tudja, hogyan szavazzon, derül ki a kutatásból.

A válaszadók 69 százaléka mondta azt, nem támogatná, ha kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartanának – olvasható a lapban. Ez az egyetlen olyan kérdés, amelyre nagyobb számban érkezhetnek igenlő válaszok: 8 százalék felelt így, azaz nincs ellene a szexuális irányultságok iskolai bemutatásának.

Az ellenzéki szavazók között 15 százalék a megengedők aránya, 46 százalékuk viszont a nem mellett van. A kutatásból az derül ki, hogy a hatpárti összefogás támogatóinak 27 százaléka várhatóan egyáltalán nem válaszol majd a népszavazás kérdéseire, további 8-10 százalék pedig bizonyos kérdésekre nem akar felelni, vagyis várhatóan érvénytelenül szavaz majd.

A második kérdésre, hogy támogatja-e, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek, a válaszadók 77 százaléka mondott nemet, és mindössze 1 százalék igent.

A kutatás módszertanáról a Závecz Research azt írta, hogy az adatfelvétel 2022. február 17 és 23. között készült, telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

Korábban több civil szervezet is arra kérte a kormányt, hogy a gyermekvédelmi népszavazásra szánt mintegy hétmilliárd forintból inkább az ukrajnai menekülteket segítse.

Miközben a kormány a nemváltó műtétektől félti a gyerekeket, ebből a Telexikonból kiderül, hogy alapfogalmakkal nincsenek tisztában a mai fiatalok – akik viszont már jócskán élnek szexuális életet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!