BKV: Több tízmilliárdos pluszkiadást okoz a cégnek idén az ukrán-orosz válság

2022. március 31. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nehezebb helyzetben van az ukrán-orosz válságnak köszönhetően a BKV – derült ki egy sajtóbeszélgetésen, amin a tömegközlekedési cég vezetői mellett Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes is részt vett.

Mint kiderült, a metrókocsikat felújító orosz Metrovagonmassal a Magyar Posta felfüggesztette a papír alapú levelezést, de e-mailen jó a kapcsolat. Az orosz fél utalási nehézségei miatt nem tudja megújítani a jóteljesítési bankgaranciákat, ezért a BKV a 10 millió eurós keretből 1,7 millió eurót már lehívott, és ha a helyzet nem változik, május végéig további 3,7 millió eurót lehív. Hogy mi az a jóteljesítési garancia, és miért van rá szükség, ebben a cikkünkben olvashatja.

Bolla Tibor vezérigazgató közölte, hogy a lehívott pénzt külön számlára teszik, és azzal számolnak, hogyha rendeződik a helyzet, visszautalják az oroszoknak. Az orosz metrókocsik javítása-karbantartása ugyanis hosszabb távon túlmutathat a bankgarancia összegén. Bolla hozzátette, hogy az idei évre van elég alkatrész a raktárakban, és az alagútfelújítás miatt amúgy is kevesebb metró kell, ezért várhatóan nem lesz fennakadás. Egyelőre úgy tűnik, az alagút- és állomásfelújítás határideje is tartható a nehézségek ellenére.

Nehézség pedig van bőven a tájékoztatás szerint. A heti 600 ezer liter üzemanyagot elhasználó BKV az üzemanyagár-emelkedésen idén várhatóan 3 milliárd forintot bukik, de az általános energia-áremelkedés is hozzátesz a veszteséghez. A BKV-nak beszállító cégek sorra mondják fel a szerződéseket, mert nem tudnak a vállalt áron szállítani. Ilyen esetekben a BKV új közbeszerzést ír ki. Csak egy példa: a cég komlpexumainak őrzés-védelme is 18 százalékkal emelkedik.

Összességében több tízmilliárdos pluszt okoz közvetve az ukrán-orosz válság idén Bolla Tibor igazgatót szerint. A pluszkiadás egy részét a BKK-n keresztül a fővárosi önkormányzat állja, más részét pedig a BKV próbálja kigazdálkodni folyószámlahitelből. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes leszögezte: a nehézségek ellenére nem terveznek jegyáremelést.

Elhangzott az is, hogy várhatóan a jövő héten írják alá a szerződeést a Mercedes gyárral 100 busz bérléséről. Az első új buszok 180 nappal a szerződés alárírása után érkeznek, de idén várhatóan valamennyi befut Budapestre. Az új buszok bérlése olcsóbb alternatíva, mint a legöregebb buszok üzemeltetése, amiket kiváltanak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!