A pedagógus-szakszervezetek az utolsó pillanatig tárgyalnának a kormánnyal, de a választásokig már nincs reális esély az egyeztetésre

2022. március 30. – 13:07

A pedagógus-szakszervezetek az utolsó pillanatig tárgyalnának a kormánnyal, de a választásokig már nincs reális esély az egyeztetésre
Március 16-án több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a tanárokért a Kossuth-téren – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak ezen a héten van lehetősége a kormánynak teljesíteni a pedagógus-szakszervezetek követeléseit, mert jövő héttől korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány fog működni – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Telexnek küldött levelében.

Az érdekképviseletek azt írják, hogy miközben az országgyűlési tisztviselők tiszteletdíja sokat növekedett, ők csak azt követelik, hogy a tanárok

„ki tudják fizetni – a kezdőbérből is – albérletüket, ne legyenek napi megélhetési gondjaik, és ne legyen elviselhetetlen a munkaterhelésük, az elvégzett túlmunkát pedig fizessék ki.”

Kisfaludy László, köznevelésért felelős helyettes államtitkár korábban már jelezte, hogy a választásokig a kormány nem fog tárgyalni a szakszervezetekkel. Az érdekvédelmi szervezetek azt mondták, hogy amennyiben nem teljesülnek a követeléseik, természetesen az új kormánnyal is folytatni fogják a tárgyalásokat.

Kedden az érdekvédelmi szervezetek nyílt levelet írtak azoknak a munkáltatóknak, akiknek iskoláiban sztrájkoltak tanárok. A PDSZ és a PSZ szerint sok tanárnak jogsértően úgy vonták le a teljes napi bérét, hogy valójában nem sztrájkoltak egész nap. Ebben az esetben pedig csak a sztrájk miatt kieső munkaórák után nem kellene fizetnie a munkáltatóknak.

Azt is kifogásolták, hogy több tanárnak emiatt szünetelt a társadalombiztosítása egész napra, miközben ennek is csak a valóban sztrájkkal töltött munkaórák után kellene szünetelnie. A munkáltatónak csak akkor kell jelentenie a társadalombiztosítás szünetelését a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, ha egész napra kiesik a bére a pedagógusnak. Ezért követelik, hogy amennyiben tévesen jelentették a társadalombiztosítás szüneteltetését vagy egész napos bért vontak le a csak pár órában sztrájkoló tanároktól, ezt korrigálják. A szakszervezetek levelük végén leszögezték: amennyiben ez nem történik meg, a jogsértő munkáltatók nevét nyilvánosságra fogják hozni, és a bíróságon is vállalniuk kell a felelősséget.

Szerdán is folytatódik a koordinált pedagógussztrájk, aminek lényege, hogy a sztrájkoló tanárok nem egyszerre, hanem egymás után szüntetik be a munkát. Ezzel tovább tudják fenntartani a tiltakozást, hiszen nem lesz egy embernek anyagilag olyan megterhelő a mindennapos részvétel. Szerdán Budapesten többek között a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 14. kerületi tagintézményének 10 pedagógusa, és az Újbudai József Attila Gimnázium hat tanára sztrájkol. Vidéken Komáromban a Komáromi Jókai Mór Gimnázium 19 pedagógusa, Pécsen a PTE GYÁIG 1. Sz. Általános Iskolájának nyolc pedagógusa sem veszi fel a munkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!