Nincs különbség a két oldal között, ha gyerekekkel kell kampányolni

2022. március 30. – 11:00

Nincs különbség a két oldal között, ha gyerekekkel kell kampányolni
Fotó: Szabó Sándor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Körbenéztünk, hogy Csongrád-Csanád megye 1-es és 2-es választókerületében, azaz a két szegediben, mely politikusok kampányolnak gyerekekkel, és azt milyen körülmények között teszik. Az eredmény az, hogy szinte fej-fej mellett van a két tömb, abban azonban mindenképpen a Fidesz áll jobban, hogy a kormánypárt két jelöltje legalább válaszolt megkeresésünkre a témában.

Gyerekekkel pózolni politikusként kampányidőszakban az egyik legkellemetlenebb húzás, vélik ezt sokan. Mi is így gondoljuk, ezért megnéztük a két szegedi választókerület két fideszes és két összefogott ellenzéki képviselőjelöltjének Facebook-oldalát, hogy összeszámoljuk, összesen hányszor vettek magukhoz gyerekeket kampányeszközként.

Olyan képeket kerestünk, amelyeken kifejezetten együtt pózol valamilyen alkalmon a jelölt gyerekkel, azaz ha csak egy képen szerepeltek, de mondjuk a gyerekek csak a háttérben játszottak, azt nem vettük bele összesítésünkbe. Január 1. és március 25. között görgettük végig a politikusi Facebookokat, és meglepően azt találtuk, hogy az 1-es kerületben jóval gyakrabban fordult elő ilyen, mint a 2-esben.

De mielőtt a konkrét kampánypózolásokra térnénk rá, következzen a Bevezetés a politikai pedofília nevű tantárgyba Balogh Gergő kollégánk segítségével, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk ahhoz, miért is nem a legelőnyösebb ilyen tartalmakat gyártani akár kampány alatt, akár máskor. „Én megértem, hogy egy kisgyereknek csábító, hogy a nagy öltönyös politikussal szerepelhet, kattognak a fényképezőgépek és később láthatja magát az újságban, de kampányban, egy politikai eseményen pont, hogy a népet képviselni kívánó közszolgának kéne, hogy legyen annyi esze, hogy nem él vissza a gyermeki ártatlansággal, használja fel és hivatkozik arra, hogy a gyerekek beleegyeztek. Más kontextusban ez az érvelés a bíróságon sem állja meg a helyét. Vagy akkor legyen tiszta deal, hirdesse meg a szülő, hogy kampánycélra a kedves pártnak kiadó a gyereke, szülessen bérleti szerződés.”

1-es választókerület, Bartók Csaba és Szabó Sándor

Kezdjük rövid szemlénket az 1-es kerülettel, ahol jelenleg az MSZP-s Szabó Sándor a regnáló képviselő, az ő kihívója pedig Bartók Csaba, akinek egyébként valószínűleg vajmi kevés esélye van a kerületet 2014 óta vezető Szabó ellen. Bartók a helyi Fidesz vezetője, aki már polgármesternek is indult Botka László ellen.

Bartók Csaba, aki most 51 éves, január eleje óta két alkalommal posztolt gyerekekkel képet. Először február 6-án, ahol a Szeretet Szigete nevű táborban járt Tiszaszigeten palacsintát sütni a helyi plébánossal. És ha már ott volt, készült is néhány promókép, amin épp édességgel kínál kisgyerekeket. Nevetés és sírás.

A posztot meg is hirdették a közösségi oldalon, a Facebook Ads Library szerint 25–30 ezer forint ment el erre, és összesen nagyjából 25–30 ezer alkalommal jelent meg a megyei lakosság feedjében. Megnéztük a hozzászólásokat is, de itt jellemzően inkább Bartók megosztó személyiségét szidták a felhasználók, mintsem a gyerekek szerepeltetése ellen keltek volna ki. „Csabi! Disznót kell vágni, lángos kell zabálni, pacalt kell főzni, stb. Nem palacsintát, te szerencsétlen! Ennyit nem tanultál a főnöködtől?” – írta a legnépszerűbb komment szerzője.

Fotó: Bartók Csaba / Facebook
Fotó: Bartók Csaba / Facebook

A második alkalom március 24., itt Bartók az ölében fog egy kisfiút Juhász Tünde szegedi kormánymegbízott mellett. Az alkalom nem más, mint az újszentiváni bölcsőde új csoportszobájának átadása.

Ezt a bejegyzést is hirdették külön, 10–15 ezer forintból 15–20 ezerszer jelent meg a Facebookon. Itt hozzászólt azonban Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, ő azt kifogásolta, hogy Szabó Sándort nem hívták el az ünneplésre, holott Bartóknak szerinte sok köze nincs a fejlesztéshez. A legtöbb hozzászóló a nemrég letartóztatott újszentiváni polgármestert, Putnik Lázárt hiányolta.

Fotó: Bartók Csaba / Facebook
Fotó: Bartók Csaba / Facebook

Szabó Sándor, aki 46 éves, szintén kétszer posztolt hasonló tartalmú képeket közösségi oldalára az év eleje óta. Először február 4-én volt kézműves farsangi előkészületen, itt táblás csokoládéval kínálta a jelen lévő gyerekeket.

A bejegyzést nem hirdették, a hozzászólók pedig inkább Szabó mellett állnak ki.

Fotó: Szabó Sándor / Facebook
Fotó: Szabó Sándor / Facebook

Szabó második alkalma március 12., itt nőnapi ünnepséggel egybekötött családi napon vett részt a képviselőjelölt Újrókuson. Egyetlen fotót posztolt mindössze a témában, de az többet mond el ezer szónál is.

Ezt a posztot sem hirdették meg, kommentek nincsenek is.

Fotó: Szabó Sándor / Facebook
Fotó: Szabó Sándor / Facebook

2-es választókerület, Mihálffy Béla és Mihálik Edvin

A híres homokhátsági kerületben mindkét jelölt új, jelenleg itt B. Nagy László vezet, ő helyette indul a helyiek körében ismert dorozsmai képviselő Mihálffy Béla, akinél Orbán Viktor is vágott disznót nemrég. Ellenfele Mihálik Edvin szegedi zöldtanácsnok.

Mihálffy Béla március 8-án, nőnapon posztolt arról, hogy virágot oszt Kiskundorozsmán a helyieknek, itt készült fotó arról, ahogyan egy kislánynak is ad egy szállal.

Ezen posztját Mihálffynak sem hirdették meg külön, a három itt található hozzászólás pedig mind köszönetet fejez ki a virágokért.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook
Fotó: Mihálffy Béla / Facebook

Mihálffy aztán március 25-én posztolt egy pusztamérgesi konyha átadójáról tett fel képet, amin a klasszikus együttállás látható: trikolór szalag és ünneplős iskolás. Érdekesség, hogy csak a szalag egyik végén áll gyerek, a másikat már az egyik résztvevő fogja.

Mihálffyék ezt a bejegyzést már hirdették külön, 2 és fél–3 ezer forintot áldoztak rá, amiből a poszt 4–5 ezer alkalommal jelent meg az emberek eszközein. A kommentszekció tele van fideszes és KDNP-s politikusok éltető szavaival, negatív hozzászólás nincs is.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook
Fotó: Mihálffy Béla / Facebook

Mihálik Edvin érkezik végül, aki március 20-án posztolt mosolygós fényképet egy kerékpárút átadójáról, néhány iskolás sráccal.

A bejegyzésre hirdetési pénzt nem költöttek, jött azonban a gyerekek szerepeltetését kifogásoló hozzászólás. „Ne gyerekekkel. Ha a Fidesznél nem szeretjük, magunk se csináljuk!” – írta egy nő.

Fotó: Mihálik Edvin / Facebook
Fotó: Mihálik Edvin / Facebook

Természetesen mind a négy jelöltet megkerestük levélben, hogy megoszthassák olvasóinkkal álláspontjukat a témával kapcsolatban. Olyanokat kérdeztünk, hogy ha az említett politikusi gyakorlatot éles kritika illette meg az elmúlt években, nem gondolják-e, hogy ez a gyerekek kampányeszközként történő hasznosítása? Ilyen esetekben felmerülhet, hogy a politikus visszaél a gyermeki ártatlansággal, mert bár sokszor a gyermek beleegyezik a közös fotóba, ő valójában nincs tudatában annak, mi történik pontosan; erről mit gondol a jelölt, illetve hogy szoktak-e engedélyt kérni a gyerekek szüleitől.

Pénteken megküldött kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig a két fideszes jelölt, Bartók és Mihálffy reagált. Bartók szerint „a gyermekeket nem a kampányfotóktól, hanem az agresszív LMBTQ-propagandától kell megvédenünk”, de válaszában azt is fejtegette, hogy „a baloldal háborúba akarja rángatni az országot”, és hogy a Fidesz fogja megvédeni a magyarokat ettől.

Mihálffy azt írta, hogy ő a kampányban egyetlen alkalommal sem kérte gyermekek szereplését a saját családján kívül. „Az, hogy egy adott rendezvényen, egy fotón szereplek gyermekekkel, az adott rendezvény szervezőjének döntéséből adódik. A Fidesz-KDNP kormány az elmúlt 12 évben nagyon sokat tett a családokért és a gyermekekért” – írta.

Frissítés: Mihálik reagált cikkünkre, azt írta, hogy a gyerekeket nem ők állították oda szándékosan, hanem a Sziki Teljesítménytúra résztevői közül néhányan, szüleik jelenlétében és hozzájárulásával vettek részt a szalag átvágásán. „Egy uniós támogatással megvalósult projekt átadója nem kampányesemény, az arról készült Facebook-bejegyzés pedig szigorúan csak a fejlesztés részleteinek bemutatására szorítkozott” – írta.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!