Varga Judit a sajtószabadságot félti az Anonymous kormányközeli újságokat érintő akciója miatt

2022. március 28. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint megmutatkozott a „világhírű baloldali sajtószabadság” az Anonymous hétfő reggeli – ideiglenes – akciója miatt. A nemzetközi hírű hekkercsoport jó pár kormányközeli újságot feltört, hogy kritikus híreket mutasson az olvasóknak. Arra hivatkoznak, hogy Orbán a Kreml trójai falova. A miniszter sajtószabadságot féltő posztjának bemutatása előtt érdemes egy pillanatra megnézni a magyar médiahelyzetet.

Az elmúlt húsz év két legnagyobb látogatottságú internetes újságja, az Origo és az Index sokáig szabadon működhetett, de mára az Orbán-kormányhoz közeli körök mindkettőt a befolyásuk alá vonták. Az előző munkahelyünk, az Index megkaparintásáról a Direkt 36 írt pár napja átfogó tényfeltáró cikket.

Kormányközeli körök befolyása alá került az elmúlt években az egyik legnézettebb kereskedelmi csatorna, a TV2 is. A Népszabadság bezárásra kényszerült. De a megyei lapok döntő többsége és a KESMA alá terelt több száz médium is mind a Fidesz üzeneteit szajkózza, úgy, hogy

a kormánypártot és Orbán Viktort érintő kritikát nagyítóval is szinte lehetetlen találni ezeken a felületeken.

Nem az volt tehát a kormányközeli körök stratégiája, hogy új médiumokat indítanak, ahol a saját üzeneteiket közvetíthetik, hanem inkább már bejáratott, jól működő, magas elérésű médiumokat szereztek meg, vettek el az addig ott dolgozó szerkesztőségektől ilyen-olyan módszerekkel, majd ezeket aztán átállították egy teljesen másik, a Fidesz politikai céljainak megfelelő irányba.

A közmédia, valamint a magyar hírvilágot információkkal ellátó MTI kiegyensúlyozottsága és pártatlansága is messzeföldön híres. Az utóbbi működéséről itt olvashat egy ottani dolgozók beszámolói alapján írt cikket.

És ebben a médiakörnyezetben, az Anonymous ideiglenes akcióját látva Varga Judit igazságügyi miniszter a sajtószabadságot félti. „Megmutatkozik a világhírű baloldali sajtószabadság. Ma reggelre több magyar jobboldali hírportált megtámadtak és elérhetetlenné tettek csupán azért, mert azok mást mertek írni, mint a nemzetközi liberális mainstream média. Ez vár ránk, ha a baloldal kerül hatalomra április 3-án? Portálok ellehetetlenítése és újságírók vegzálása? A baloldal bűnözőket bérelt fel a kampányban?” – írta a miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!