Orbán: Amit az ukránok kérnek, az nem más, mint hogy teljes egészében állítsuk le a magyar gazdaságot

2022. március 27. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán a Kossuth rádióban kezdte a napot, ahol többek között az orosz-ukrán válságról, a szankciókról, illetve az ukránok részéről érkező kritikákról beszélt.

Mi a gond a lengyel békemisszió ötletével, tette fel a kérdést a Kossuth rádió munkatársa, amire Orbán azt mondta: az, hogy nincs béke. A békefenntartó erőt akkor lehet küldeni valahova, ha legalább tűzszünet van. Ukrajnába most béketeremtő erőket lehetne küldeni, azzal viszont részt vennénk a harcokban, amit pedig senki sem akar, mondta.

A légtérzár kapcsán megjegyezte, az egy intelligens kifejezés ugyan, azt a benyomást kelti, mintha csak egy szobát kulccsal bezárnánk, pedig itt harci eszközökről van szó, légiháborúról, ha ezt rendelnénk el, azt vállaljuk, hogy minden gépet földre kényszerítünk, leginkább lelövünk, azzal pedig már a háborúban háborút, légiháborút vállalunk.

A szankciók energiaszektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban Orbán elmondta, hogy rajtunk kívül Ausztria és Németország is úgy áll, hogy ha nem jön orosz gáz és orosz olaj, akkor megáll a gazdaság.

„Nem arról van szó, amit az ukránok mondanak, hogy igazán vállalhatná Magyarország, hogy a gáz vagy az olaj ára 2-3 forinttal több lesz, és akkor nem Oroszországból, hanem máshonnan szerezzük be, nem így áll a helyzet, hanem úgy, hogy vagy van gáz, vagy nincs. Mert ezek csövön érkeznek Magyarországra. Azon a csövön vagy jön gáz, vagy nem. Olyan nincs hogy kicsit drágábban jön” – mondta és hozzátette:

„Magyarország számára nem az a kérdés, hogy hajlandó-e valamivel több pénzt fizetni az energiáért, és ezzel segíteni Ukrajnát, mert akkor erre készen állnánk. Hanem arról van szó, hogy jön-e egyáltalán”.

Az olaj esetén hozzátette, hogy több éve munka lenne a finomítókat átépíteni Magyarországon, ha máshonnan szereznénk be az olajat, amire egyébként sem mondta még meg senki, hogy honnan lehetne.

Amit az ukránok kérnek tőlünk, az azt jelenti, hogy Magyarországon a felhasznált olaj 61%-a eltűnik, az pedig azt jelenti, hogy nincs üzemanyag Magyarországon. Ugyanez van a gázzal. Ha nincs gáz, az azt jelenti, hogy az összes magyar gázfelhasználás 85%-a eltűnik. Ha nincs olaj és gáz, a magyar gazdaság megáll: gyárakat kell bezárni, tömeges munkanélküliség lesz – sorolta Orbán

„Amit az ukránok kérnek, az nem más, mint hogy teljes egészében állítsuk le a magyar gazdaságot, veszítsünk el megint éveket a fejlődésünkből, és essen vissza a magyar gazdaság teljesítményének a színvonala oda, ahol 8-10 vagy ki tudja hány évvel ezelőtt jártunk”

Orbán úgy folytatta: „Én mindent megteszek, hogy segítsük az ukránokat, mert hiszen megtámadták őket, bajba jutottak. Spongyát azokra a vitákra, hogy hogy bántak a kisebbségeinkkel, egy ilyen drámai helyzetben másodlagos. Nem felejtjük el, de másodlagos. Mindent megteszünk, amit megtehetünk, de azt nem kérhetik tőlünk, hogy tegyük tönkre magunkat az ő kedvükért.”

Volodimir Zelenszkij az Európai Tanácshoz beszélt videón, ahol többek között megköszönte az európai országok által nyújtott támogatást is, a felsorolásban viszont Magyarországnak különösen sok időt szentelt. Orbán szerint igazság szerint mindenkit megszólított az ukrán elnök, aki nem ért vele egyet, a németeket is, csak a magyar média érthető módon a magyarra összpontosít.

„Mindenkit megtámadott, akiről úgy gondolta, hogy nem elég elkötelezett az ukrán ügy mellett”

– mondta.

A Kossuth rádió munkatársa azért elkezdte megfejteni, hogy így kamerába nézni, ahogy az ukrán elnök tette, csak egy professzionális színész tud, meg is kérdezte Orbánt, hogy nem érezte-e úgy, mintha egy megrendezett jelenetben ülne.

„Egyfolytában ezt érzem, az európai politikai nagy része megrendezett jelenetekből áll. Én jogász vagyok, én azzal a tudással élek, amit ott szedtem össze, aki pedig színész, az azzal a tudással él és dolgozik, amit ott gyűjtött össze. De nincs ebben semmi rendkívüli, de abban sincs, hogy ilyen élesen beszél, az nem indokolatlan” – mondta Orbán. Frissítés: valójában az ukrán elnök is jogot végzett, erről itt írtunk külön.

Orbán szerint az is érthető, amit mond az ukrán elnök; háborúban állunk, hozzátok jelentkeztünk NATO-tagnak, hozzátok jelentkeztünk uniós tagnak. Most miért nem segítetek, miért nem jöttök ide, miért nem harcoltok velünk, miért nincs egy magyar katona sem, vagy egy amerikai, vagy lengyel, miért hagyjátok, hogy Oroszország legyőzzön bennünket.

A műsorvezető nem engedte, megjegyezte, hogy de nem hiányzott-e a lengyel elnöktől az a félmondat, hogy félmillió ukrán menekültet fogadtunk, amire Orbán azt mondta, de, természetesen, „de ilyen drámai helyzetekben az árnyaltság hiánya talán elnézhető”.

Orbán szerint a valódi eldöntendő kérdés, hogy az ukránok szempontjainak megfelelően kell itt cselekedni, vagy meg kell nézni, hogy hogy tudunk úgy segíteni nekik, hogy ne romboljuk le a magyar érdekeket.

„A gondolkodásmód, ami erkölcsileg le akarja minősíteni a magyar álláspontot, az téves és káros. A magyarok erkölcsileg helyes álláspontot képviselnek. Mindent megadunk az ukránoknak, amit lehet, talán még erőnkön felül is, de semmilyen igényüket nem elégítjük ki, ami tönkre tenné a mi nemzeti közösségünket, akár biológiai értelemben katonák halálával, vagy tönkre tenné Magyarország gazdaságát”

– tolmácsolta Orbán a magyar kormány álláspontját.

„Az európai mellény újragombolásának időszakában vagyunk”, mondta Orbán arra a spontán közmédiás kérdésre, hogy vajon azért kapja-e most a támadásokat a magyar kormány, mert választások lesznek nálunk, vagy mert nagy geopolitikai átalakulások vannak, és mindenki próbál helyezkedni. Orbán szerint a háború megváltoztatta az európai biztonsági és gazdasági helyzetet is. Az EU-csúcson is az energia kérdése volt a háború kérdése mellett a legfontosabb. De szerinte a kampányt sem lehet kivenni ebből, mert szerinte a magyar választáson és a népszavazáson olyan dolgok fognak eldőlni nálunk, amiknek lesznek európai következményei.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől