Kijevi magyar nagykövetség: Alaptalan és sértő az ukrán miniszterelnök-helyettes vádja

2022. március 24. – 08:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált Magyarország kijevi nagykövetsége Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes keddi Facebook-bejegyzésére, amelyben a politikus többek között azt sérelmezte, hogy a magyar kormány nem szállít fegyvereket Ukrajnának. Verescsuk arról is írt, hogy szerinte a magyar kormány retorikája alig különbözik a nyíltan oroszbarát állásponttól, és arra utal, hogy ez azért lehet így, mert Oroszország Magyarországnak ígérhette a Kárpátalját.

A nagykövetség reagálásként azt írta, meglepődve és megdöbbenve olvasták Irina Verescsuk sorait. „A miniszterelnök-helyettes, az ukrán vezetés többi tagjához hasonlóan, kiváló munkát végez egy olyan tragikus helyzetben, amelyben Ukrajna hősies harcot folytat az agresszió ellen. Ilyen körülmények között érthető a felfokozott érzelmi hangulat. Ugyanakkor ez nem lehet alapja az értelmetlen vádaskodásnak és az alaptalan rágalmazásoknak” – áll a nagykövetség közleményében.

„Miniszterelnök-helyettes asszony összefoglalja, mit nem tesz Magyarország és kormánya Ukrajnáért a jelenlegi helyzetben, és keresi az okokat. Következtetései nemcsak teljesen hamisak és alaptalanok, hanem egyenesen sértőek is, de sajnos ezeket a közhelyeket már régóta sikeresen elültették az ukrán közvéleményben. Különösen szomorú, hogy ezek között a találgatások között – nem először – Kárpátalja és az ott élő magyarok is szerepelnek” – írják.

A nagykövetség ezután rátér arra, hogy Magyarország és a magyar kormány a háború kitörése óta mit tett Ukrajnáért és az onnan elmenekült emberekért.

  • Magyarország a háború kezdete óta 641 775 ukrajnai menekültet fogadott be, gondozott és nyújtott nekik segítséget, és ez a szám naponta növekszik.
  • A magyar állampolgárok önkéntes adományainak és a magyar kormány által biztosított forrásoknak köszönhetően állami szervek és humanitárius szervezetek több tízmillió euró értékű, ötezer tonna segélyt és adományt biztosítottak Ukrajnának.
  • Magyarország továbbra is támogat minden szankciót, amelyet a nemzetközi közösség az agresszor állammal szemben bevezet.
  • Magyarország támogatja Ukrajna uniós jelölti státuszának megadását.
  • Magyarország energiaellátással is támogatja Ukrajnát.

„A jelenlegi tragikus helyzet összefogást és egymás töretlen támogatását igényli. Ne keressünk ellenségeket ott, ahol nincsenek” – zárja bejegyzését a kijevi magyar nagykövetség.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!