A kis benzinkutak nevében tiltakoztak a Mol székházánál

2022. március 24. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Március 24-re a kisebb töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége a Mol Nyrt. székhelyére performanszot szervezett. A szövetség egy petíciót tervezett átadni a Mol részére. A tiltakozást szervező FBSZ állítólag 350 kutat tömörít (az összesen ezer kutas fehér piac harmadát).

A 24.hu tudósítása szerint a petícióban kérték a Mol-tól

  • a szerződéses kapcsolatok rendezését,
  • a megrendelések folyamatának rendezését, és a
  • stratégiai együttműködést.

A szervezet heti bontásban, pontosan kéri, hogy a kutasok milyen mennyiséget rendelhetnek, hogy azt ne utólag kelljen kitalálniuk.

A kormány bevezette a piactorzított hatósági árat, mind a nagykereskedelmi, mind a végfelhasználói ár kapott egy 480 forintos limitet, miközben a környező országokban jóval drágább a benzin és a dízel. Március elején a magyar üzemanyagpiacot 15 százalékos keresletnövekedés jellemezte.

Az FBSZ szerint a Mol nem nem tudja biztosítani a kutak kívánt ellátását, a Mol viszont szerdán azt állította, hogy biztosítja a kutak üzemszerű működéséhez szükséges mennyiségű üzemanyagot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, György László már március elején arról beszélt, hogy a vidéki kis benzinkutak számíthatnak a kormány támogatására a biztonságos ellátás megteremtéséért. A Magyar Közlönyben szerdán jelent meg, hogy a kis kutak literenként hogyan számíthatnak 20 forintos támogatásra három hónapon át, vagyis márciusban, áprilisban és májusban. A támogatás alapját nem az idei, hanem a tavaly tavaszi havi üzemanyagforgalom 80 százaléka képezi, a támogatást előlegként fizetik ki a benyújtott kérelem után, és az ITM közleménye szerint már a jövő héten megkezdődik a pénz kifizetése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!