Horváth Csaba a vallomásában rágalmazta a rendőrséget a Belügyminisztérium szerint

2022. március 19. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium szombaton közölte, hogy „rágalmazásnak tekinti a befolyással üzérkedés és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsított” zuglói polgármesternek az egyik kijelentését.

Horváth Csaba korábban egy hosszú, hétoldalas szövegben írta le álláspontját, amit írásbeli vallomáskét elküldött az ügyészségnek és csütörtökön megosztott a sajtóval is. Ebben szerepel többek között az alábbi mondat is

„A hatalom képviselői a karaktergyilkosság érdekében a jogot és az igazságszolgáltatást politikai céllal használják fel egy olyan országban, ahol a választások környékén gyanús körülmények között emberek halnak meg rendőrautókban vagy rájuk kényszerített cégeladások után, ahol vállalkozókat tömegével kényszerítenek cégeik eladására, ahol a hatalmon lévők megszámlálhatatlan értékű közvagyont lopnak el.”

A Belügyminisztérium azt állítja, nincs tudomása ennek az idézetnek megfelelő halálesetekről, ezért most azt várja el a zuglói polgármestertől, hogy „az időpontok, a helyszínek és a halálokok megadásával bizonyítsa állítását” vagy pedig nyilvánosan kövesse meg a rendőrséget.

Arról nem szól a minisztérium közleménye, hogy feljelentették-e Horváth Csabát az általuk rágalmazásnak tekintett mondat miatt.

Frissítés 20:25-kor: „A Belügyminisztérium érzékenyen reagált a napokban tett nyilatkozatomra, amely szerint »választások környékén gyanús körülmények között emberek halnak meg rendőrautókban vagy rájuk kényszerített cégeladások után«, ezért szükséges felidézni az általam említett esetek közül a két legismertebbet” – reagált a rendőrség közleményére Horváth Csaba.

Az egyik eset Welsz Tamás halála, a Simon Gábor-ügyben indított nyomozás koronatanúja a 2014-es választás előtt pár héttel lett öngyilkos a rendőrautóban, miközben kihallgatásra vitték. Simon Gáborról, az MSZP akkori elnökhelyetteséről pár hónappal azelőtt derült ki, hogy egy osztrák bankszámlán 240 millió forintnyi devizát helyezett el, ám ezt vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel. A másik Horváth által említett eset Komáromi András, a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosának halála. Welt annak szoftvernek volt a jogtulajdonosa, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását kezelte. Mint emlékezetes, a Welt 2000 Kft-t a tulajdonosok eredeti szándékuk szerint nem akarták eladni, a Miniszterelnökség Lázár János vezetésével viszont meg akarta venni, és határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra. A kacifántos vásárlási folyamat egy pontján a NAVfegyveres ellenőrei is kiszálltak a Welt 2000 irodájába, de Komáromi András lakásában is megjelentek kora reggel, hogy iratokat és számítógépeket foglaljanak le. Az ügyről itt olvashat bővebben.

Mint azt a Telexen is megírtuk, egy nagy számlagyáras nyomozás során az egyik gyanúsított, Fuzik Zsolt azt vallotta, hogy korrupciós pénzeket fizettek Horváth Csabának, mint ahogy több másik MSZP-s politikusnak is. Az ügyészség azóta gyanúsítottként hallgatta ki Horváthot. Az erről szóló cikkeinket itt olvashatja el. A zuglói polgármester a csütörtökön nyilvánosságra került dokumentumban továbbra is mindent tagadott. Azt írta, soha nem követett el bűncselekményt, nem kért és nem kapott pénzt senkitől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!