Tusk Budapesten: A magyar választás egész Európának fontos, Orbánt mindenhol a legputyinpártibbnak látják

2022. március 15. – 16:48

Tusk Budapesten: A magyar választás egész Európának fontos, Orbánt mindenhol a legputyinpártibbnak látják
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Putyin vízióját sajnos itt Budapesten is osztják. Ez a cenzúra, az autoriter és korrupt állam képe, egy olyan államé, amely törvényesség helyett az erő kultuszát hirdeti. Önök kulcsszereplői Európa választásának” – mondta Márki-Zay Péter előtt az ellenzéki ünnepségen Donald Tusk. A lengyel ellenzék vezére, az Európai Néppárt elnöke szerint ha Bem tábornok élne, ma az ellenzékkel lenne, nem pedig a Békemeneten.

Az ellenzéki gyűlés külföldi sztárvendége Donald Tusk, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform, valamint az Európai Néppárt elnöke volt. Tusk azt az európai pártcsaládot is vezeti, aminek nemrég még a Fidesz is a tagja volt. Azóta a Fidesznek távoznia kellett, de Orbánéknak már addig is ismert volt a Fidesztől szabadulni kívánó Tuskkal. A Fidesz legfőbb európai szövetségese az elmúlt években ráadásul a lengyel PiS volt, Kaczynski pártja, melynek szintén Tusk a legfőbb hazai riválisa.

Nekünk a szabadság és szolidaritás nem üres jelszó, mi, magyarok és lengyelek, együtt voltunk, amikor Lengyelországban megszületett a Szolidaritás, Közép-Európa legnagyobb ellenzéki mozgalma, és együtt voltunk a rendszerváltáskor is – kezdte beszédét a Márki-Zay melletti rendezvényre érkező Tusk. „Jól emlékszünk, mi, lengyelek és önök, magyarok is, hogy tegnap volt a születésnapja Bem József tábornoknak.

Nagyon határozottan szeretném mondani önöknek, hogy ha élne, Bem József ma itt, önökkel lenne, nem pedig Budapest másik helyszínén”

– utalt a fideszes Békemenetre.

„A szabadság és szolidaritás ma lényegesen fontosabb, mint néhány hónapja, Oroszország Ukrajna elleni támadása előtt. Ez nem csak az ukrán nemzet szabadságáért vívott harc. A harc tétje sokkal nagyobb. Arról van szó, hogy Lengyelország és Magyarország, és egész Európa szabadságáért küzdenek.”

„Egyetlen becsületes embernek sem lehet semmi kétsége, hogy melyik oldalra áll ebben a küzdelemben. Ezért a magyar választás nemcsak önöknek, hanem egész Európának és az ukrán népnek is fontos. Ezekben az időkben semmiféle politikai üzletbe nem lehet belemenni. Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy egész Európában a leginkább Putyin-párti kép alakuljon ki róluk.”

Vannak, akik vakságból, üzleti érdekből vagy mindkettőből még mindig Putyin pártjára állnak – utalt Tusk a magyar kormányra. „Nagyon kategorikusan kell kijelenteni, hogy nem akarjuk Putyint, nem akarjuk, hogy Putyin köztünk legyen, és hogy Putyin Ukrajnában legyen. Putyin víziója Európáról, és ezt a víziót sajnos itt Budapesten is osztják, az a cenzúra, az autoriter és korrupt állam képe, egy olyan állam képe, ami a törvényesség helyett az erő kultuszát hirdeti. Ezért néz Európa reményteljesen az április harmadikai magyar választásra. Önök kulcsszereplői Európa választásának” – folytatta Tusk.

Tusk és Márki-Zay Péter a színpadon – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Tusk és Márki-Zay Péter a színpadon – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A mi harcunkat a szabad, demokratikus országért nem fegyverrel vívjuk, hanem szavazólappal. Ne higgyenek azoknak a politikai szlogeneknek, hogy Putyin előtt kapitulálni kell. Csak akkor leszünk képesek ellenállni a putyini agressziónak, ha egész Európában el tudjuk távolítani azokat a politikusokat, akik ezt állítják – mondta Tusk.

„Éljen Lengyelország, éljen Magyarország, éljen a demokratikus, szabad világ. Éljen a független ukrán állam, éljen az egységes Európa. Menjenek az urnákhoz, sok sikert kívánok!”

– fejezte be az Európai Néppárt lengyel elnöke.

A magyar–lengyel viszonyt kikezdte az orosz–ukrán háború: miközben náluk nemzeti és politikai egység bontakozik ki Ukrajna mellett, a magyar kormányt puhának és túlzottan oroszbarátnak látják. Erről itt olvashatja elemzésünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!