Gulyás Gergely: A kormány kitart a benzinárstop mellett, három döntést hoztak

2022. március 10. – 21:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírusból való kilábalás, és most az orosz-ukrán háború csak megerősíti a kormányt abban, hogy az emelkedő energiaárak ellenére meg tudják védeni a magyar családokat, így kitartanak az üzemanyagárstop mellett – mondta Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfó kezdetén.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az elmúlt napokban minden alapot nélkülözően jelentek meg arról hírek és találgatások, hogy a kormány nem tudja, vagy nem kívánja fenntartani a benzinárstopot, és emiatt elkezdődött a benzin felvásárlása.

Gulyás szerint „az elmúlt napok pánikkeltése” okozta a benzinhiányt, ezért három döntést hoztak:

  • „az üzleti érdekből zajló”, azaz Gulyás szerint benzinturizmusnak nevezhető üzemanyag-vásárlás visszaszorítása érdekében a 7,5 tonna feletti kamionok csak kijelölt üzemanyagkutakon tankolhatnak,
  • a kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyag literenkénti jövedéki adóját,
  • a kormány utasította a rendőrséget, hogy minden esetben, amikor rémhírterjesztés gyanúja áll fenn, indítsanak eljárást azokkal szemben, akik a benzin elérhetőségét érintő nehézségekről adnak hírt.

Az idevágó rendelet csütörtök este 10-kor lép hatályba, a kormány a március 15-i négynapos hosszú hétvégére kamionstopot rendel el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!