Áder János Svájcba utazik, várhatóan ez lesz az egyik utolsó államfői útja

2022. március 7. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Háromnapos hivatalos látogatásra Svájcba utazik Áder János, akinek várhatóan ez lesz az utolsó útja államfőként, amelyre felesége, Herczegh Anita is elkíséri – írja a Hvg.hu. Az MTI hétfőn tette közzé, hogy a köztársasági elnök jelen lesz és felszólal a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület genfi tanácskozásán, majd ellátogat a CERN-be, és magyar tudósokkal részt vesz egy kerekasztal-megbeszélésen. Áder Zürichben Ignazio Cassisszal, a Svájci Államszövetség elnökével is tárgyal majd.

Frissítés: Korábban a hvg.hu cikke alapján cikkünkben tévesen írtuk azt, hogy mivel Áder János köztársasági elnökként március 13-án tölti ki ötéves mandátumát, a svájci lesz az utolsó útja államfőként. Közben a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közölte lapunkkal, hogy Áder János köztársasági elnök első ciklusát 2012. május 10-én kezdte, 2017. március 13-i újraválasztása utáni megbízatása pedig 2022. május 9-én ér véget.

A köztársasági elnököt a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal, ha pedig a megbízatás idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított harminc napon belül kell megválasztani.

közölte Áder János hivatala az Alaptörvény 11. cikkének (1) bekezdésére hivatkozva.

Csütörtökön az országgyűlési képviselőknek arról kell majd dönteniük, hogy az ellenzék jelölje, az 1956-ban emigrált, majd 1990-ben hazatért, a devizahitelesekért harcosan kiálló Róna Péter közgazdász vagy a Fidesz egykori alelnöke és minisztere, Novák Katalin alkalmasabb-e arra, hogy kifejezze a nemzet egységét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!