Orbán Viktor Beregsurányban: Ukrajnából Magyarországra érkező menekült ember ellátatlanul nem marad

2022. március 4. – 07:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor csütörtökön ismét a magyar-ukrán határon, Beregsurányban járt. Arról beszélt a sajtónak, magyar koordináció jól működik, mert „sajnos vagy szerencsére nekünk válságviselt minisztereink vannak”, a miniszterek többsége látott már valamilyen válságot, ezért a koordináció jól működik.

A miniszterelnök szerint már elkezdték szervezni a menekültek munkához juttatását is. „Mindenkinek próbáljuk megteremteni azt a lehetőséget, hogy saját egzisztenciát tudjon kialakítani, ha már úgy hozta az élet, hogy itt fog velünk élni és itt kell berendezkednie Magyarországon. Ez egy munkaalapú ország, itt mindenkit munkához segítünk.”

A BBC tudósítója megkérdezte Orbántól, mit üzen Zelenszkijnek és Putyinnak, mire a lap szerint a miniszterelnök azt felelte: „Nincs üzenetem senkinek. Csak azoknak a menekülteknek van üzenetem, akik itt vannak. Magyarország jó barátja Ukrajnának és az ukrán embereknek, ha itt segítségre van szükségük, számíthatnak ránk. Nem hiszem, hogy a vezetőknek szükségük lenne bármilyen üzenetre és tanácsra a részemről. Ők nagy emberek, és jobban tudják nálam, hogy mit kell tenni. Ami a magyar kívánság, az nem tanács, nem üzenet. Csak egy kívánság a szívemből. Béke, kérem, béke”.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, az oroszokkal és az ukránokkal is Szijjártó Péter külügyminiszter tarja a kapcsolatot, ő személyesen a háború kitörése óta nem beszélt senkivel. A kérdésre, hogy tervezi-e, úgy felelt: „ahogy a szükség hozza, amikor szükség van rá, akkor beszélek.”

Kijelentette továbbá, hogy Paks II. megépül, ez a magyar emberek érdeke. „A kormánynak semmilyen oka nincs arra, hogy megváltoztassa korábbi terveit és nincs is ilyen szándéka” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!