Orbán Viktornak egy kívánsága van a szívéből: legyen béke

2022. március 3. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a magyar határon csütörtökön újra elmondta a sajtónak, hogy Magyarország hajlandó vendégül látni az ukránokat és oroszokat egy béketárgyalásra. A BBC szerint Orbán itt azt is mondta, hogy a háború befejezéséért mindenekelőtt az oroszoké a felelősség.

A BBC tudósítója azt is megkérdezte Orbántól, mit üzen Zelenszkijnek és Putyinnak, mire a lap szerint a miniszterelnök azt felelte: „Nincs üzenetem senkinek. Csak azoknak a menekülteknek van üzenetem, akik itt vannak. Magyarország jó barátja Ukrajnának és az ukrán embereknek, ha itt segítségre van szükségük, számíthatnak ránk. Nem hiszem, hogy a vezetőknek szükségük lenne bármilyen üzenetre és tanácsra a részemről. Ők nagy emberek, és jobban tudják nálam, hogy mit kell tenni. Ami a magyar kívánság, az nem tanács, nem üzenet. Csak egy kívánság a szívemből. Béke, kérem, béke”.

Orbán szerint a háborút csak tárgyalásokkal, béketárgyalásokkal és tűzszünettel lehet megállítani, idézi őt a BBC.

Egy hete már Szijjártó Péter külügyminiszter is felajánlotta, hogy a felek jöhetnek Magyarországra béketárgyalni. Akkor végül Minszkbe mentek.

Az MTI szerint Orbán itt még azt is mondta, a magyar koordináció jól működik, mert „sajnos vagy szerencsére nekünk válságviselt minisztereink vannak”, a miniszterek többsége látott már valamilyen válságot, ezért a koordináció jól működik.

Orbán szerint már elkezdték szervezni a menekültek munkához juttatását is. „Mindenkinek próbáljuk megteremteni azt a lehetőséget, hogy saját egzisztenciát tudjon kialakítani, ha már úgy hozta az élet, hogy itt fog velünk élni és itt kell berendezkednie Magyarországon. Ez egy munkaalapú ország, itt mindenkit munkához segítünk”. Erről egyébként Gulyás Gergely is beszélt a csütörtöki kormányinfón.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!