A reggeli becsengetésre tele volt a tornaterem menekültekkel a győri általános iskolában

2022. március 3. – 18:24

A reggeli becsengetésre tele volt a tornaterem menekültekkel a győri általános iskolában
A tornacsarnokban éjszakáztak ők is – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepte a szülőket az, ami csütörtökön a győri Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolában történt: szerda délután még úgy vitték el a gyerekeket az iskolából, hogy nem sejtették, másnapra 77 ukrajnai menekültet helyeznek el az iskola tornatermében. Több szülő panaszt tett, de nem a menekültek ellen vannak. A helyi operatív törzs olyan gyorsan intézkedett, hogy még a városvezetést sem értesítették a fejleményekről. Úgy tudjuk, a menekülteknek már találtak új helyet.

Csütörtökön a győri Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolában szalaggal választották el a tornacsarnokot az iskolától. Mint a gyerekeiket iskolába kísérő szülők a helyszínen megtudták: előző este Ukrajnából érkezett menekülteket helyeztek el a tornateremben.

Az előre be nem jelentett változás miatt többen panaszt tettek. A panasszal élő szülők egy része jelezte, hogy ők alapból támogatják a menekültek befogadását, csak azt nem értik, miért egy működő iskolába hozták az embereket, miért nem kaptak erről információt, mint ahogy arról sem, hogy meddig maradnak ott az ukrajnai menekültek. A Telex informálisan megtudta a részleteket és a választ is az utóbbira.

A kék folyosó választja el a tornatermet az iskolától – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
A kék folyosó választja el a tornatermet az iskolától – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Szerda este hét órakor érkezett Győrbe előbb 65, majd pedig 12 menekült, akiknek az elhelyezéséről gondoskodni kellett. Minden nagyobb településen kijelölték az úgynevezett katasztrófavédelmi veszélyhelyzeti épületeket. A Bartók-iskola azért kerülhetett be a kalapba, mert itt a tornacsarnokot hermetikusan el lehet különíteni az iskolaépülettől. Mivel mindez este történt, nemcsak a szülőket, hanem – úgy tudjuk – a városvezetést sem értesítették a fejleményekről. Egyszerűen intézkedtek.

A helyi kormányhivatal/operatív törzs nyilván tudja, hogy ez a helyzet hosszú távon nem tartható (elég csak a mindennapos testnevelésórákra gondolni), úgy tudjuk, kerestek és találtak is megoldást.

Győr-Moson-Sopron megyében Csermajorban működött az Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Szakiskola, amely hat éve üres, bezárták a kollégiumával együtt. Győrtől nem egész egyórányira található, de ahhoz, hogy használni tudják, előbb rendbe kell tenni az épületet. Ha minden a tervek szerint halad, akkor ezzel péntekre végeznek, s akkor oda tudják költöztetni az ukrajnai menekülteket. Egyelőre valószínűleg még ott is a tornateremben helyezik el őket, de ha a volt kollégiumi szobák takarításával, felfűtésével végeznek, jobb körülmények közé kerülhetnek a családok. A csermajori iskolában akár 400-500 ember is elhelyezhető.

Ez esetben a hétvégén fertőtlenítik a Bartók tornatermét, s hétfőtől a régi órarend szerint folytatódhatnak ott az órák. Úgy tudjuk, keresnek további szálláslehetőségeket is a városban, hiszen könnyen lehet, hogy újabb és újabb csoportok érkeznek Győrbe. Az egyik kiszemelt helyszín, amelyet megvizsgálnak, az egykori Zrínyi utcai kórház szintén üres épületegyüttese. A „szellemkórház” helyzetéről a közelmúltban írtunk.

A Telexhez eljuttatott szülői panaszos levélben arról is lehetett olvasni, hogy egy menekült kisgyereket mentők vittek el a Bartók-iskola tornaterméből. Ezt a hírt informálisan sem erősítette meg egyelőre senki.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!