A győri egyetemé lett a szellemkórház. Mit kezd vele?

2022. január 30. – 06:43

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Győrben élő mai generáció két kórházat ismer: a Zrínyi utcait és a Petzet. Ugyan a Zrínyi utcában lévő tömb is a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház része volt, de az a két-három kilométernyi távolság, ami az épületeket elválasztja egymástól, épp elég ahhoz, hogy a győriek fejben önállósítsák az intézményeket. A különbség is óriási: a Vasvári Pál úton lévő Petz régiós egészségügyi központ, a Zrínyit viszont már a hajléktalanok sem nagyon látogatják, az évek óta fűtetlen és üres épületek többsége lakhatatlanná vált. Egy-két szárnyban volt már csak élet – mostanáig. A győri Széchenyi István Egyetem tavaly novemberben megkapta a régi tömböt, a Telexnek adott válaszból pedig úgy tűnik, hogy a campusnak tervei is vannak vele.

A Zrínyi utcai kórház történetét ismerni kell ahhoz, hogy a jelent is megértsük. Százhuszonhét évet ugrunk vissza az időben, 1895 novemberében vagyunk, amikor a tömb első hat épületét átadják. Az igazgató akkor Petz Lajos volt, a győri sebészet megteremtője. Hivatalát aztán a fiának, a kórház későbbi névadójának, Petz Aladárnak adta át, aki országos hírűvé tette a győri sebészetet, a gyomorvarró gépe pedig számára hozott világhírnevet. A második világháborúnak ma már történelmi eseménye a mártírhalált halt Apor Vilmos püspök életéért folytatott sebészi küzdelem, amelynek ugyancsak a Zrínyi utcai kórház volt a helyszíne.

Megépült a szuperszárny

A Vasvári Pál utcai központi tömböt, a „Petzet”, amely ma már minden győri kórházi osztály otthona, 1973-ban kezdték el építeni. A két szárny évtizedeken keresztül egymás mellett működött. Legendás kórházi történet, hogy egy kezdő beteghordó összekeverte a Petz halottasházát a Zrínyi utcai patológiával, így a halottat a Petzből a nyílt utcán tolta át a régi szárnyba, vagyis a Zrínyibe. Gyalog három kilométer volt a távolság.

Az első épület, amely később a patológia otthona lett. A latin felirat szerint „ez az a hely, ahol a halál örömmel segíti az életet” – Fotó: Sudár Ágnes/Telex
Az első épület, amely később a patológia otthona lett. A latin felirat szerint „ez az a hely, ahol a halál örömmel segíti az életet” – Fotó: Sudár Ágnes/Telex

A Zrínyi felújítására költöttek is közben, hisz az épületek idővel százévesek lettek. A pszichiátria, a pulmonológia, a neurológia, az onkológia, az ápolási részleg és a bőrgyógyászat még sokáig a Zrínyi utcában fogadta a betegeket – egészen 2012/2013-ig, amikor a győri kórház (a Vasvári Pál utcai központ) tíz milliárdot kapott az új, a győriek által csak „szuperszárnyként” emlegetett tömb megépítésére. Rögtön az építkezés elején bejelentették, hogy a fejlesztést azért csinálják meg, hogy a Zrínyi utcából kiköltöztethessék a már említett osztályokat; vagyis a Petz-kórház egy helyen és költséghatékonyan működjön. Az új szárny meg is épült, az osztályok pedig átköltöztek a Vasvári Pál útra.

Már rég nincs itt járóbeteg szakrendelés – Fotó: Sudár Ágnes/Telex
Már rég nincs itt járóbeteg szakrendelés – Fotó: Sudár Ágnes/Telex

A Zrínyi utcában szárnyról szárnyra szállt ki az élet az épületekből. Előbb a hajléktalanok, később már csak a kóbor állatok költöztek be oda, ahol anno a betegeket ápolták, ahol a könyvtár, a kórházi étterem volt, s ahol a mártír püspök életéért is küzdöttek.

Az egykoron valóban gyönyörű épületről hét éve még ilyen videót tudott készíttetni a kórház.

Ma már más kép fogad.

Az épületek már nem alkalmasak betegfogadásra – Fotó: Sudár Ágnes/Telex
Az épületek már nem alkalmasak betegfogadásra – Fotó: Sudár Ágnes/Telex

Tervek és álmok

A 2010-es évek közepétől mindenfélét lehetett hallani arról, hogy a milliárdos értéket nem hagyja veszni az állam, valamilyen funkciót találnak a Zrínyi-kórháznak. A szociális ellátás, az idősotthoni terv tartotta a legtovább magát, de volt idő, amikor az osztrák építési vállalkozó, Michael Leier felé is kacsingattak az illetékesek. A Leier cégcsoport központja ugyanis épp a szomszédban van, és az osztrák üzletemberről azt gondolták, biztosan bántani fogja a szemét az egyre inkább leépülő kórházi tömb. Nem így lett.

Nővérek lakták a volt kórtermeket

Évekig nem történt semmi. A pszichiátria egy kisebb részlege, és az ápolási osztály visszatért még a használható épülettömbe. Amikor a nővérszállót 2020-ban felújították, szintén a Zrínyi utcában találtak megoldást az egészségügyi dolgozóknak: az egyik épületet átalakították a beköltöző nővéreknek. Hihetetlennek, de legalábbis furcsának tűnt, hogy a volt kórtermekben lehet normálisan élni, de a beköltözők úgy rendezték be a szobákat, hogy azt válaszolhatta az ember: igen.

A Zrínyi utcai tömb utolsó nagy „dobása” a Covid-járvány második-harmadik hullámára esett. Itt jelölték ki az egyik tesztközpontot, a sebtében felújított újabb szárnyban pedig ki tudták alakítani azokat a kórtermeket, amelyekbe középsúlyos állapotú betegeket fektethettek volna be, ha a járvány miatt tömegellátásra kellett volna berendezkedni. Ez végül nem történt meg, de egészen mostanáig még a Zrínyiben működött az ápolási osztály, amelynek fontosságát és létjogosultságát a Kásler-féle ágykiürítés után nem nagyon kell magyarázni.

Az utolsó eligazító tábla – Fotó: Sudár Ágnes/Telex
Az utolsó eligazító tábla – Fotó: Sudár Ágnes/Telex

Egészségtechnológiai campus lesz

A terület aztán a győri egyetemhez került. „A 18 ezer négyzetméter hasznos alapterületű komplexum 2021. november 25-én került egyetemünk birtokába, őrzését január 10-én vettük át a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórháztól” – erősítette meg a tulajdonosváltás hírét a Széchenyi István Egyetem a Telexnek.

„A 2,7 hektáros, 15 épületből álló, városképi szempontból is jelentős értéket képviselő tömbben intézményünk egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot tervez kialakítani.”

– áll az egyetem válaszában. Mostanra valamennyi épületet kiürítették, egyetlen egy sincs már a kórház használatában. Az egyetem tervei szerint rekonstruálják az ingatlant és új funkciókkal töltik meg. Erre a beruházás volumene miatt több ütemben kerülhet sor. Jelenleg a tervek részletes kidolgozása zajlik és koncepciók készülnek kompetens partnerekkel – többek között a Semmelweis Egyetemmel, illetve a Petz-kórházzal.

A Széchenyi-egyetem elképzelései szerint az épületegyüttes lesz majd az új telephelye az Egészség- és Sporttudományi Kar képzéseinek, és lehetőséget nyújt a képzési portfólió bővítésére. Ehhez szorosan kapcsolódva a Zrínyi utcai tömb a kutatás-fejlesztés otthona is lesz, ahol az egészségügy, anyagtudomány, telekommunikáció, informatika összekapcsolódnak és egymást erősítik.

Megmarad azért valami a kórházi múltból is. „A Zrínyi utcai épületegyüttes lehetőséget kínál arra is, hogy szélesítsük együttműködésünket más felsőoktatási intézményekkel és a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal, ami a képzések és a kutatás mellett egészségügyi szolgáltatások nyújtására is kiterjedhet” – írta kérdésünkre az egyetem.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!