Debreceni Egyetem: Vlagyimir Putyin nem jogosult a díszpolgári cím viselésére

2022. március 1. – 23:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Debreceni Egyetem 2017-ben díszpolgári címmel tüntette ki Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Az ukrajnai orosz támadás után kerestük Szilvássy Zoltánt, az egyetem rektorát, hogy megkérdezzük, kezdeményezik-e Putyin díszpolgári címének visszavonását. A mai napig nem kaptunk választ, mint ahogy a Debreciner sem. Észrevették azonban, hogy az egyetem kedden közzétett egy közleményt, amelyben először arról írnak, elítélnek minden háborús cselekményt, együttéreznek Ukrajna polgáraival, a háború valamennyi áldozatával, és aktívan részt vesznek a humanitárius segítségnyújtásban.

Putyin díszpolgári címével kapcsolatban pedig aztán a következő – meglehetősen kacifántos – tájékoztatást adták: „A Debreceni Egyetem szabályzata szerint a civis honoris causa kitüntetésre javasolt személynek nyilvános ünnepélyes szenátusi ülésen kell átvennie kitüntetését.”

„Akinek az oklevelét az egyetem nem adta át, az nem birtokosa a címnek, így nem jogosult annak viselésére. A Szenátus soron következő rendes ülésén napirendjére tűzi a kitüntetés odaítéléséről szóló határozatának hatályon kívül helyezését is.”

Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy nem fosztják meg a díjtól Putyint – hiszen nem is birtokolhatja azt jelenleg –, csak épp hatályon kívül helyezik a cím odaítéléséről szóló határozatot, amennyiben a szenátus a következő ülésén megszavazza az erről szóló javaslatot.

A díj olyan magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem jó hírnevének az erősítését – olvasható az egyetem erről szóló 2017-es közleményében. Putyin elnök előtt mások mellett Habsburg György és Rudolf Schuster volt szlovák államfő lett az egyetem díszpolgára – írtuk korábbi cikkünkben.

Figyelemre méltó, hogy az egyetem honlapján a Civis Honoris Causa díjasok között nem szerepel Vlagyimir Putyin neve – bár ha hinni lehet az oldal frissítési adatainak, nem most törölték, hanem már 2021 augusztusában sem volt ott. Sőt, az egyetem jelenlegi honlapján a „Putyin” névre keresve egyáltalán nem kapunk találatot. Ennek persze a korábbi honlapról (ami az https://old.unideb.hu/) mostanira (https://unideb.hu/) átálláskor történt adatvesztés vagy más technikai hiba is lehet az oka, mert a régi honlap keresőjébe beírva három találat is van az orosz elnök nevére. A díszpolgárok névsorában azonban a régi változatban sem találtuk Vlagyimir Putyint.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!