Kocsis Máté szerint alávaló dolog a háborús helyzetet olcsó, közönséges politikai haszonszerzésre felhasználni

2022. február 27. – 22:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepte a világot az oroszok támadása – mondta Kocsis Máté a Hír Tv Bayer show című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője szerint pattanásig feszült a helyzet, „az orosz hadsereg rég nem látott elszántsággal van jelen” Ukrajnában. Ilyenkor ésszel, nyugodtan, higgadtan kell viselkedni – tette hozzá, „nem emberkedni, meg játszani a Janit”.

„Elemi érdekünk nekünk magyaroknak, hogy béke legyen a térségben” – jelentette ki Kocsis. Arról beszélt, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a NATO ne keveredjen fegyveres konfliktusba Oroszországgal, mert Magyarország is a NATO tagja, és „ha ez a fegyveres konfliktus bekövetkezik, akkor nem alaptalanul mondják, hogy az a harmadik világháborút jelentheti, vagy annak lehet az előszele” – fogalmazott a Fidesz politikusa. „Benne van a levegőben az a félelem, hogy nehogy túlterjeszkedjen Ukrajnán ez a háború.”

Hogy valójában mi fog történni, arra Kocsis Máté szerint kevés ráhatásunk van. Ezért tartja gyerekesnek, amikor az ellenzéki politikusok szerinte butaságokat követelnek.

„Nincs ember, aki egyetértene azzal, ami Ukrajnában történik, de Oroszországgal szemben ilyenkor nem a fenyegetőzés a jó taktika. Az nem visz közelebb ugyanis a békéhez, a tárgyalás visz közelebb a békéhez.”

A gazdasági szankciók bevezetésénél is nagyon kell figyelni szerinte arra, hogy „ne Magyarország fizesse meg a háború árát”. Minden döntés előtt meg kell nézni, hogy az a szankció végső soron kit fog érinteni. Ezért nem érdemes Kocsis szerint hangoskodni, és pillanatnyilag jó ötletnek tűnő szankciókkal követelőzni.

„A feszültséget ilyenkor nem fokozni kell, hanem tompítani. Egyszerűen azért, mert így is pattanásig feszült a helyzet. Ha ezen még tekerünk, fenyegetőzünk, dobálózunk, nagy szavakat mondunk, kis országként hirtelen mozdulatot teszünk – NATO szövetségesi viszony ide vagy oda – nekünk ez mind kockázat” – mondta a Fidesz országgyűlési képviselője.

„Békeidőben elfér, hogy Márki-Zay Péter össze-vissza beszéljen, de most nem fér el. (…) Ez egy komolyabb dolog annál, mint ahogy ő szokott egyébként a világ dolgairól beszélni.”

Kocsis szerint az lenne a legjobb, ha most az ellenzéki miniszterelnök-jelölt és más ellenzéki vezető politikusok csendben maradnának. „Most engedni kell a kormány tapasztalt, higgadt, megfontolt vezetőjét ebben az ügyben dolgozni” – tette hozzá.

„Nagyon nem valószínű, hogy Márki-Zay Péternek fogják hívni a következő magyar miniszterelnököt” – fogalmazott Kocsis, aki szerint folyamatosan csökkennek az ellenzéki pártszövetség esélyei. Mivel azonban a választók döntenek, „a pakliban benne van”, így nem mindegy, hogy miket mond Márki-Zay Péter.

„Ebből a pozícióból össze-vissza beszélni, felelőtlen kijelentéseket tenni, felhasználni (…) egy háborús helyzetet olcsó, közönséges politikai haszonszerzésre, vádaskodásra, az meglehetősen alávaló dolog.”

Az elmúlt napokban vezető fideszes politikusok és kormánypárti médiumok is azt állították Márki-Zay Péterről és a „baloldalról”, hogy magyar katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába, és háborús konfliktusba sodornák Magyarországot. Ebben a cikkben utánanéztünk, hogy ez valóban így van-e, tényleg volt-e szó ilyesmiről.

Az ukrajnai háború vasárnapi fejleményeit percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!