Publicus: Tízből hét magyar ember a NATO-tagság pártján áll

2022. február 25. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Amennyiben most vasárnap tartanának népszavazást arról, hogy Magyarország belépjen-e a NATO-ba, tízből hét válaszadó igennel szavazna a belépés mellett – derül ki a Publicus Intézet még az orosz támadás előtt készült kutatásából.

A Publicus Intézet február 3–9. között készített a Népszava megbízásából, 1003 fő megkérdezésével országos, reprezentatív kutatást, mely szerint csupán minden tizedik válaszadó mondta azt, hogy nemmel szavazna, 2 százalék pedig szavazni sem menne el.

Az ellenzéki szavazók a leginkább NATO-pártiak, közülük tízből kilenc ember (92 százalékuk) a belépés mellett döntene. A felmérés alapján a kormánypárti szavazók körében is a belépést pártolnák többen, köztük tízből hat ember (62 százalék) döntene az Észak-atlanti Szerződés Szervezete mellett, de még a bizonytalan szavazók több mint 60 százaléka is hasonlóan látja a helyzetet.

Ha most vasárnap lenne tehát népszavazás arról, hogy Magyarország kilépjen a NATO-ból, akkor a megkérdezettek 76 százaléka nemmel szavazna, azaz a kilépés ellen voksolna.

Az ellenzéki szavazók közül majdnem mindenki (94 százalékuk) gondolta így, de

a Fidesz és az bizonytalan szavazók kétharmada is nemmel voksolna egy ilyen kérdésre.

A válaszadók mindössze 7 százaléka szavazna a kilépés mellett, ezt válaszolta a Fidesz-szavazók 12 százaléka, a bizonytalan szavazók 8 százaléka, továbbá az ellenzéki szavazók 2 százaléka.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, azaz a NATO-ba Magyarország 1999-ben lépett be. A tagságról 1997. november 16-án tartott népszavazáson dönthetett az ország, a referendumon részt vevők valamivel több mint 85 százaléka Magyarország NATO-tagsága mellett szavazott. Magyarország mellett Csehország és Lengyelország is 1999. március 12-én vált a katonai szövetség teljes jogú tagjává.

A Publicus-felmérés az orosz–ukrán háborút megelőzően készült. A kérdés különösen fontossá vált, miután csütörtök hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezzel kapcsolatosan folyamatosan percről percre frissülő közvetítésünket itt követheti, az orosz–ukrán válságról írt összes cikkünket pedig itt találja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!