Életfogytiglani börtönt kapott a barátnőjét megfojtó Ladik utcai gyilkos első fokon

2022. február 25. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért, szexuális erőszakért és más bűncselekményekért életfogytiglanig tartó börtönnel büntette a Fővárosi Törvényszék a 2019-es Ladik utcai gyilkosságot elkövető Sz. Tamást, derül a bíróság sajtóközleményéből. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbeznek ellene, de

ha később nem változtatnak a döntésen, akkor ez legalább 30 év fegyházat jelent.

Sz. Tamás először 2017-ben, többször is súlyosan bántalmazta és meg is erőszakolta akkori élettársát, majd annak a viszonynak vége lett. 2019-ben aztán – az egyébként napjait jellemzően a budapesti Nyugati téren graffitizéssel, gördeszkázással és koldulással töltő – férfi összejött egy 18 éves lánnyal, akivel akkor egy óbudai, Ladik utcai romos házba költöztek be.

Ott aztán a kezdetektől fogva gyakran veszekedtek és Sz. Tamás nem egyszer megverte a barátnőjét.

2019. szeptember 18-án ismét összevesztek, és a férfi addig ütötte-verte a lányt, amíg ő védekezésképtelen állapotba nem került, majd végül megfojtotta áldozatát.

A halottról a férfi levette a ruháit és meztelenül a házban hagyta. A holttestet tíz nappal később találták meg, a rendőrök ezt követően pedig elég hamar eljutottak az akkor egy másik ügy miatt már őrizetben lévő Sz. Tamáshoz.

A férfi az eljárás során végig tagadta bűnösségét, de a helyszíni bizonyítékok alapján a nyomozók

minden kétséget kizártak azzal kapcsolatban, hogy ő az elkövető.

Súlyosbító körülmény, hogy az emberölést egy másik büntetőeljárás lefolytatása közben követte el, illetve hogy mindkét áldozata nagyon fiatal volt. Ennek ellenére nem tényleges, hanem életfogytiglani, de legalább harminc éves fegyházbüntetést kapott, amit az ügyészség tudomásul vett, az egyébként másik ügye miatt amúgy is börtönben lévő Sz. Tamás és ügyvédje viszont fellebbeztek.

Február elején egyébként egy olyan férfit is el kellett fognia a rendőrségnek, aki bosszúból volt barátnője mindkét szemét kinyomta. Az Ökumenikus Segélyszervezet néhány hete „Nélkülem még levegőt se tudsz venni” néven indított kampányt a kapcsolati erőszak ellen.

Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak. A NANE Egyesület is működtet segélyvonalat bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint a nekik segíteni vágyóknak. Ez a 06-80-505-101-es számon hívható anonim módon, ingyenesen, hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között. Az Ökumenikus Segélyszervezet online kínál anonim tanácsadást, a részletekért keresse fel ezt az oldalt. (link ide: https://segelyszervezet.hu/anonimtanacsadas ) Ha kifejezetten jogi természetű kérdései vannak kapcsolati erőszakkal összefüggésben, a Patent Egyesület jogsegélyszolgálata szerdánként 16 és 18 óra, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között hívható a 06-70-220-2505-ös számon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!