Szijjártó megadott egy telefonszámot, ha a kijevi nagykövetség nem lenne elérhető

2022. február 24. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha bármely bajba került magyar állampolgár nem tudná elérni a nagykövetséget telefonon, akkor kérem, hívja a nap 24 órájában üzemelő konzuli szolgálatot (+36 80 36 80 36), ahol kollégáim folyamatosan fogadják a hívásokat és azonnali felvilágosítást adnak

– írta ki a Facebook-oldalára Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azután tette közzé bejegyzését, hogy a Telex kérdésekkel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtóosztályához több érintett panaszosra hivatkozva, akik a miniszteri tájékoztatás ellenére nem tudták elérni a magyar külszolgálatot Ukrajnában. Szijjártó és stábja idevágó kérdéseinkre nem válaszolt, a miniszter bejegyzése szerint ugyanakkor:

„Egészen elképesztő, hogy még ilyenkor, háború idején is vannak olyanok, akik álhíreket gyártanak és terjesztenek, s azért, hogy maguknak vagy másoknak politikai tőkét kovácsoljanak, megpróbálják lejáratni azokat, akik éppen azért dolgoznak, hogy segítsenek a bajba jutott honfitársainkon.”

A külügyminiszter szerint az orosz támadás ellenére az alapvető infrastruktúránk gond nélkül üzemel Kijevben,

„tehát van víz, gáz és villany, a nagykövetségi munkatársaim jelenleg el tudják látni a szükséges feladatokat és segítséget nyújtanak minden bajba került magyar állampolgárnak.”

Szijjártó azt is írta, mindazon magyar állampolgárok számára, akik biztonságot keresnek a képviselet épületében, továbbra is rendelkezésre áll a követség,

„jelenleg is több honfitársunk tartózkodik a falai között. Természetesen mindenki addig maradhat, amíg szükségét érzi. Aljas hazugság, hogy bárkit elküldtünk volna.”

A válásághelyzetből fakadóan viszont a telekommunikációs szolgáltatás sajnos akadozik, így a telefonvonalak nem mindig üzemelnek. A Telex mindeközben nem kapott választ a KKM-től reggeli, az Ukrajnában bajba jutott, ott rekedt magyarokat érintő kérdéseire, amelyeket az indokolt:

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban elrendelte katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Azt mondta, nem Ukrajna megszállása a cél, de szinte azonnal megindultak a támadások.
  • Több városból is légicsapásokról, tüzérségi támadásokról érkeztek hírek. Az ukrán határőrség szerint ezek után északról, keletről és délről is orosz katonai járművek hatoltak be.
  • Az orosz hadsereg szerint a katonai repülőtereket és a légvédelmi létesítményeket támadták, de Kijevben több lakóépület is megsérült.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapotot vezetett be, és folyamatosan tárgyal a világ vezetőivel. „A világ velünk van” – írta.
  • Egyelőre nem tudni biztosat az áldozatok és sérültek számáról. Az ukrán rendőrség hét, a belügyminisztérium nyolc halálos áldozatról és kilenc sérültről számolt be.
  • Putyin a beszédében soha nem tapasztalt megtorlást ígért annak, aki kívülről be akarna avatkozni, és az atomarzenált is felemlegette.
  • Beszéltünk helyiekkel, az orosz határhoz közeli Harkivban pánik van, Kramatorszkban nyugalom. Kijevben sokan a metrókban keresnek menedéket, a kivezető utak beálltak.
  • Itt gyűjtöttük össze a videókat az orosz csapásokról, vonuló katonai konvojokról.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!