Magyar Honvédség: Magyarországon nincs háborús helyzet, a béke érdekében csoportosítanak át erőket a keleti határra

2022. február 24. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarországon nincs háborús helyzet, béke van, amit szeretnénk megőrizni” – közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán. Mint már korábban is bejelentették, az Ukrajnában kialakult helyzet miatt katonákat és eszközöket csoportosítanak át az ország keleti régióiba.

„A határ közelében élő civil lakosság türelmét és megértését kérjük, hiszen a felvonultatott szárazföldi és légi eszközök mozgása nappal és éjjel is zajjal járhat. Mindezt úgy tekintsék, hogy a béke és a biztonság megőrzése érdekében, a magyar emberek védelmében tesszük.”

A Telexhez is érkezett olyan levél, hogy Debrecennél két Gripent láttak keleti irányba repülni. A honvédség is azt írja, hogy az elmúlt időszakban számtalan levél, telefon, állampolgári megkeresés érkezett a honvédelmi tárcához is a keleti országrészben tapasztalható katonai járműmozgások, a légtérben megjelenő helikopterek és Gripenek miatt.

Az ukrán–orosz katonai konfliktus fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

A közlés szerint a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie minden eshetőségre az ország és az állampolgárok biztonságának garantálására, ezért folytatják a haditechnika átcsoportosítását, a légtér biztosítását.

„Hazánk lakossága jelenleg nincs közvetlen veszélyben. Az ország lakosainak nincs miért aggódniuk, nem kell félniük, mindennapi életüket ez nem befolyásolja. Bízzanak a Magyar Honvédségben, a katonáink szakszerű, hozzáértő munkájában!”

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden Szentendrén azt mondta: a Honvédelmi Minisztérium feladata annak megakadályozása, hogy fegyveres csoportosulások bejussanak az ország területére, és ott manővereket hajtsanak végre. Benkő Tibor szerint ha Ukrajnában a helyzet eszkalálódik, nemcsak Ukrajna keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem kiterjedhet Kijev, Kárpátalja irányába is. A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak. A keleti országrészbe irányuló erőátcsoportosítások mellett a nyugati országrészben – NATO erőkkel közösen is – kiképzéseket, gyakorlatokat tartanak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!