A gellérthegyi sikló beruházója szerint több százmilliós veszteség éri a fővárost, ha meghiúsul a projekt

2022. február 24. – 15:45

A gellérthegyi sikló beruházója szerint több százmilliós veszteség éri a fővárost, ha meghiúsul a projekt
A tervezett sikló látványterve – Forrás: Gellérthegyi Sikló Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán jelentett be a fővárosi önkormányzat, hogy elállnak a gellérthegyi sikló és az alsó állomáshoz tervezett autóbusz-parkoló megépítésére vonatkozó 2009-es szerződéstől. A beruházó, a Gellérthegyi Sikló Kft. értetlenül fogadta a döntést, írja a Portfolio.

Álláspontjuk szerint több százmilliós veszteség éri a fővárost, ha végül nem valósul meg a projekt.

„A beruházás meghiúsulása által a főváros elesik a Gellérthegyi Sikló Kft. által fizetendő egyszeri 500 millió forintos földhasználati díjtól, valamint a projekttársaság által ezt követően 50 éven keresztül fizetendő évi 250 millió forintos díjtól is.”

A cég menedzsmentje szerint a szerződés felmondása nem csak Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Sikló-Beruházó Kft. közös tulajdonában lévő projektcég, a Gellérthegyi Sikló Kft. értékét devalválja súlyosan, de a Gellért-hegy lakosságát is beláthatatlan időre megfosztja attól, hogy a városrészből kitilthassák a negyed közúthálózatát megterhelő, súlyosan környezetszennyező buszforgalmat.

Az eddigi ráfordításokból és a remélt haszon elmaradásából fakadó veszteségek mérlegelését követően döntenek a lehetséges jogi lépésekről.

A Fővárosi Közgyűlés 2008. november 27-i ülésén döntött a Rác Sikló Kft.-vel – a névváltozást követően Gellérthegyi Sikló Kft. – és az I. kerülettel a fővárosi önkormányzat, valamint a budavári önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat érintően a parkoló-garázs és a sikló létesítményeinek megépítésére irányuló beruházás megvalósításáról szóló megállapodás megkötéséről.

A projektről szóló cikkünket itt olvashatja, a konfliktus előzményeit és okait itt foglaltuk össze.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom