Megbüntették a magyar államot, amiért 209 napon keresztül tartottak fogva egy afgán családot a tranzitzónában

2022. február 24. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának csütörtöki ítélete szerint a magyar állam jogellenesen tartott fogva egy hatfős afgán családot a röszkei tranzitzónában, írja a Magyar Helsinki Bizottság.

Az ítélet szerint a gyerekek esetében annyira rosszak voltak a fogvatartási körülmények, hogy azok embertelen és megalázó bánásmódnak minősülnek az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint. Ezért 17 ezer eurós kártérítést ítéltek meg a Helsinki Bizottság által képviselt családnak.

Mindez még 2017-ben történt, 209 napon keresztül tartották fogva a családot.

A tálibok elől menekülő afgán család kilenc hónapot várt arra Szerbiában, hogy beléphessen a tranzitzónában. A jogvédő szervezet közleménye szerint a legnagyobb forróságban laktak szűkös konténerbörtönükben, a tranzitzónában semmi árnyék nem volt. A sérült és beteg apa megfelelő orvosi kezelést nem kapott.

Az iskoláskorú gyerekekkel öt hónapon át nem foglalkoztak a hatóságok. Az egyik gyereket viszont tolmácsolásra használták: más, sokszor megbilincselt menekülők egészségi ellátásánál kellett fordítania. Őt súlyosan traumatizálta, amikor rendszeresen szemtanúja volt annak, ahogy menedékkérőket, köztük akár állapotos nőket megbilincselve szállítottak rendőrök a tranzitzónán kívüli kórházi ellátásra.

Az afganisztáni család szabadulására a strasbourgi bíróság ideiglenes intézkedését követően is csak akkor került sor, amikor végül menekültként elismerő döntést kaptak. A szabadulást követően egy másik európai országban találtak új otthonra.

„Természetesen üdvözöljük az ítéletet. A strasbourgi döntés ugyan nem törli el a 209 napos fogvatartás traumatikus emlékét, de mégiscsak visszaigazolja, hogy amit embertelenségnek éltek meg a fogva tartott gyerekek és szüleik, az az írott jog szerint is embertelenség volt” – mondta Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, az afgán család jogi képviselője.

Értékelése szerint általánosabb értelemben is fontos ítélet született, mert a strasbourgi bíróság ismét igazodott ahhoz a 2020-as döntéshez, amely tranzitzónás elhelyezést fogvatartásnak, méghozzá jogellenes fogvatartásnak mondta ki. „Ez reményt adhat a Helsinki Bizottság sok-sok ügyfelének is, akik még várnak a strasbourgi bíróság döntésére.”

Hasonló ítélet született tavaly márciusban, amikor egy másik afgán család ügyében mondta ki a strasbourgi bíróság, hogy hónapokon keresztül jogellenesen tartották őket fogva.

2020-ban mondta ki az Európai Bíróság, hogy Magyarország uniós jogot sértett a tranzitzónával. A bíróság döntése szerint a magyar kormány megszegte az uniós kötelezettségeit, amikor nem biztosított tényleges hozzáférést az igazságos menekültügyi eljáráshoz. Ugyancsak jogsértő volt az ítélet szerint, hogy a tranzitzónákban jogellenesen őrizetben tartotta a magyar állam a menedékkérőket, és korlátozták a naponta megvizsgált kérelmek számát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!