A győri Révai-gimnáziumban is tiltakoznak tanárok, ahol a pedagógus kar elnöke az igazgató

2022. február 23. – 11:53

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Győrben szerdán két iskolában tartanak polgári elégedetlenségi akciót – a városban ők az elsők, akik ezt meglépték. Az egyik a Révai-gimnázium, a másik egy általános iskola, a kéttannyelvű Arany. Nem kell senkinek a dolgok mögé látni ahhoz, hogy megállapítsa: a patinás Révai Miklós Gimnázium helyzete a vezetője miatt is különleges, mert Horváth Péter igazgató egyben a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is.

"Van olyan kolléga, akinek nem lett volna ma órája, még Győrbe se kellett volna bejönnie, de itt van velünk. Ez fontos, de legalább annyira az a szülők támogatása is. A nélkül szélmalomharcot vívnánk. Tegnap a gyerekeknek elmondtuk, hogy mire készülünk, öt perc sem telt bele, s jöttek a szülők SMS-ei, hogy oké, velünk vannak” – mondták a sztrájkoló tanárok a Telexnek. Rögtön leszögezték azonban azt is, hogy „tevékenységünk nem irányul sem az iskolavezetés, sem a tankerület és főleg nem a diákok ellen, teljesen mentes a politikától.”

Horváth Pétert először arról kérdeztük, mikor tudta meg a pedagógusok akcióját, próbálta-e őket lebeszélni vagy magával szemben érzett-e ilyen elvárást a fenntartó részéről. Az utóbbi két kérdésre egyértelmű nemmel felelt. „Hétfőn jelezték szándékukat a kollégák, és kedd délig kellett kialakulnia annak, hogy kik szeretnének vagy nem szeretnének ebben az egynapos munkabeszüntetési akcióban részt venni. Összességében tehát nem maradt sok időnk a szerdai tanítás megszervezésére, de összevonásokkal, helyettesítésekkel meg tudtuk oldani. Mindenestől 70 pedagógus dolgozik nálunk, így a 21 dolgozó a harminc százalékot teszi ki – mondja Horváth Péter. (A huszonkét tanárhoz tizenkilencen a támogatásukat jelezve csatlakoztak, de ők tanítanak napközben.)

Kérdésünkre felelve hozzátette még a Révai-gimnázium igazgatója: nem érzi kényesnek saját helyzetét, mert szuverén emberek döntéséről van szó. „Én mindössze egyet kértem a kollégáktól, s ezt maguk a kezdeményezők is megfogalmazták, hogy ne legyen feszültség a testületen belül és senki ne kezdje megjegyzésekkel illetni a másikat, akár azért, mert részt vesz a megmozdulásban, akár azért, mert nem” – mondja.

Horváth Péter megosztotta velünk a magánvéleményét is: egy részről a bérhelyzet valóban feszültséget okoz és a munkaidő is releváns probléma. Az időzítést ugyanakkor nem tartja ideálisnak: vagy jóval korábban lett volna itt az ideje, vagy a választások után, mert az már úgyis egészen bizonyos, hogy addig változások nem történnek, s a különböző ígéretek beteljesülését vagy be nem teljesülését érdemes megvárni. Hozzátette: talán az is elmondható, hogy egy igazi sztrájk gyakorlati feltételei valóban nem adottak, azt viszont hangsúlyozta: „tiszteletben tartom, hogy különbözőek vagyunk, különböző mentalitással, és elfogadom, hogy valaki a tiltakozását ilyen módon fejezze ki.”

Az akció lehetőséget ad arra, hogy a révais tanárok megfogalmazzák, min szeretnének változtatni. Az iskola előtt azt mondták:

"Szükségesnek látjuk a tanári és tanulói terhek csökkentését és a tanári pálya vonzóvá tételét. Hiányoljuk továbbá a szabad tankönyvválasztás lehetőségét, a tantervi autonómiát."

A győri Révai Miklós Gimnázium tiltakozó pedagógusai – Fotó: Sudár Ágnes
A győri Révai Miklós Gimnázium tiltakozó pedagógusai – Fotó: Sudár Ágnes

A Győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 29-en csatlakoztak a szerdai akcióhoz a 72 pedagógusból álló testületből. Az iskola január 31-én is részt vett a sztrájkban, akkor 39-en csatlakoztak és további 9 dolgozó szolidaritási nyilatkozatot töltött ki.

Megkerestük Németh Tibort, Győr másik, szintén országos hírű középiskolájának – a Kazinczy Ferenc Gimnáziumnak – az igazgatóját is, mivel olyan hírek jutottak el hozzánk, hogy ott is akció készül. Az igazgató elmondta: egyelőre nincs munkabeszüntetés. Egy kolléga jelezte a konkrét szándékot, de könnyen lehet, hogy hamarosan csatlakoznak hozzá mások, mert a sztrájkrendelettel szemben nagyon erős a kazinczys pedagógusok ellenérzése.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!