Kovács Gergő: Ha Bayer Zsolt segíteni szeretné a kétfarkúakat, akkor maradjon csendben

2022. február 20. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Évente törli a memóriáját – közölte Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, aki vasárnap este a Partizán műsorában szerepelt. Szerinte a pártja már több időt tölt a nem vicces tevékenységekkel, mert amikor bekerültek az önkormányzatokba, akkor kiderült, hogy komolyabb dolgokat várnak tőlük az emberek.

A politikus mint entitás szerinte jövő idejű, feltételes módú mondatokat mond, hogy megnyerje a szavazókat, Kovács ezért nem feltétlenül nevezné magát politikusnak, de elismételte azt, amiről a másik társelnök, Döme Zsuzsanna szintén a Partizán műsorában beszélt: a kétfarkúak célja, hogy alternatívát nyújtsanak.

Honnan lett ennyi kétfarkú jelölt?

Nagyjából 25-30 MKKP-s jelöltnek sikerült már elegendő aláírást összegyűjteni ahhoz, hogy elindulhasson a tavaszi országgyűlési választáson egyéniben. A párt akkor állíthatna listát, ha legalább 71 jelöltjének összejönne ez. Kovács úgy számol, hogy ez meglesz a kétfarkúaknak, sőt, azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy akár 80 jelöltjüknek is sikerülhet.

Amikor Gulyás Márton rákérdezett arra, hogy honnan szerzett több mint 90 jelöltet az a párt, amelyiknek a párttagsága ennél lényegesen kevesebb, 50 fő körüli, a társelnök azt válaszolta, hogy

  • elsősorban párttagokat vagy olyan régóta ismert passzivistákat igyekeztek elindítani, „akiknek ne adj isten még humora is van”,
  • de vannak az elmúlt hónapokban előkerült jelöltek, akiknek a helyzete lényegesen nehezebb, mert ők olyan helyen indulnak, ahol nem igazán van élő MKKP-s szervezet.

Kovács a Partizán műsorában gratulált magának és Döme Zsuzsanna társelnöknek is, elárulta ugyanis, hogy ők ketten lesznek a párt listájának első két helyén.

Kampánypénzek

A Partizán interjújából kiderült, hogy az állami kampánytámogatásból a korábban már megpályáztatott civil ötletek megvalósítására 300 millió forintot terveznek elkölteni, és a maradékból kampányolnának. Az egyéni jelölteknek járó 1 millió forintot viszont nem tervezik felvenni, ezt az összeget ugyanis vissza kell fizetni, ha az adott jelölt nem ér el 2 százalékot a választáson.

Lesznek visszalépések?

Kovács Gergő szerint a passzivistáik (így nevezi az aktivistákat) most aláírásokat gyűjtenek, a billegő körzetekről csak akkor tudnak majd egyáltalán beszélni, ha 71-nél több helyen össze tudják szedni a jelöltjeik az induláshoz szükséges aláírásokat. Az MKKP-szavazókról azt mondta:

„Ezeknek az embereknek én hiába mondanám, hogy szavazzanak az MSZP-re.”

Kovács szerint a szavazóiknak várhatóan 40 százaléka fog egyéniben az egyesült ellenzéki jelöltre voksolni. Gulyás Márton pedig sokszori visszakérdezéssel rá tudta venni az MKKP társelnökét, hogy kimondja, ezúttal támogatja a taktikai szavazást. Igaz, Kovács ehhez azt is hozzátette a kétfarkúak vezetője, hogy csak akkor támogatja ezt, ha „van értelme”, márpedig szerinte legutóbb, 2018-ban, amikor még nem közös listán indultak az ellenzéki jelöltek, nem volt.

Nem kérnek a Fideszes aláírásokból

Kellemetlen, hogy Bayer Zsolt kampányolt amellett, hogy az emberek írjanak alá a kétfarkúaknak. Ha Bayer segíteni szeretne a pártnak, akkor jobban tenné Kovács szerint, ha csöndben maradna. Az MKKP társelnöke azt mondta, hogy Fidesz-szavazók aláírásait legszívesebben megennék, egyben kérte a kormánypárti szimpatizánsokat, hogy semmiképp se írják alá az MKKP-s képviselőjelöltek íveit. Ha csak fideszes aláírásokkal lenne esélyük elindulni a választáson, akkor inkább nem indulnának, mondta Kovács.

Ellenzék, korrupció, Hadházy

Már többször beszélt arról az MKKP-s politikus, de ezúttal is megismételte, hogy koalícióban nem mennének az ellenzékkel, de egy Márki-Zay-kormányt kívülről tudnának támogatni. Ürgyi- és űrügyi minisztériumi pozíción kívül nem tartana igényt másra Kovács, és azt sem gondolja, hogy a párttársai üljenek be minisztériumok élére.

Elképesztően sokat költött a Fidesz-kormány arra, hogy a rosszat hozzák ki az emberekből

– mondja Kovács, akinek személy szerint az a legnagyobb baja a NER-rel, ahogyan gyűlöletkampányokkal motiválja a magyarokat arra, hogy rájuk szavazzanak. Emellett a korrupció ellen szeretne leginkább küzdeni, erről szól a párt 47 oldalasról (betűtípus-kicsinyítéssel) 37 oldalasra lerövidített programja, amelynek célja a közbeszerzési rendszer korrupciómentesítése lenne.

Azt Kovács szerint nem lehet elmondani, hogy kik dolgozták ki ezt a programot, de a párt társelnöke annyit elárult, hogy olyan emberekről van szó, akik korábban önkormányzati közbeszerzések átnézésében is segítették a munkáját.

Nem bízik abban, hogy amennyiben az ellenzék kerül kormányra, akkor megvalósulna a közbeszerzések MKKP által kezdeményezett korrupciómentesítése, abban ugyanakkor biztos, hogy ha a Fidesz marad hatalmon, akkor nem fog változni a jelenleg rendszer.

Hadházy Ákosról elmondta, hogy az MKKP nem próbálta meg leigazolni őt, ugyanis nem akarnák az ellenzék leghatékonyabb emberét átcsábítani. Kovács elismerte Hadházy politikai és korrupcióellenes munkásságát, ugyanakkor megjegyezte: nem biztos abban, hogy egy korrupciókutató intézmény élére ő a legalkalmasabb, mivel egyelőre inkább csak a kormányoldal korrupciós ügyek feltárásáról ismert.

Az MKKP elnökével, Kovács Gergellyel korábban a Telex is készített interjút, amelyben többek között az MKKP választási stratégiája és a marihuána legalizálása is szóba került, ezt itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!