Százmillió forint értékű drog piacra jutását akadályozta meg a magyar rendőrség az FBI segítségével

2022. február 20. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

Három településen (Budapesten, Hatvanban és Apcon) egyszerre hat helyszínen tartottak összehangolt akcióban rajtaütést a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai kedden, egy kábítószer-kereskedők ellen indított ügyben. Vagyonvisszaszerzés céljából összesen 36 millió forintot, nagy értékű órákat, ékszereket, valamint két BMW-t is lefoglaltak a nyomozók. Ezen kívül kb. 3000 db MDMA extasy-tablettát és 1 kg marihuánát találtak. A rajtaütésről videót is közzétettek, és

a rendőrség honlapja büszkélkedik azzal, hogy „XXI. századi módszerekkel” számoltak fel egy bűnszervezetet.

Ez azt jelenti, hogy a magyar kábítószer-kereskedőkhöz az FBI által kifejlesztett titkosított telefonokon keresztül jutottak el. Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, az FBI az Ausztrál Szövetségi Rendőrséggel közösen titokban fejlesztette az ANoM nevű alkalmazást. Ezt aztán úgy tették népszerűvé szervezett bűnözői körökben szerte a világon, hogy a bűnözők azt hitték, hogy egy számukra biztonságos kommunikációs platformról van szó, holott az FBI meg tudta figyelni. Miután kielemeztek 27 millió üzenetet, egy nemzetközi akcióval több mint 100 országban csaptak le a bűnüldöző szervek a felhasználókra.

A trükkös nemzetközi akcióban, amely során 800 bűnözőt fogtak el világszerte, a magyar rendőrség is részt vett.

A magyar nyomozók az FBI-tól és az Europoltól kapott ANoM-beszélgetések alapján kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással foglalkozó bánszervezet tagjait tudtak beazonosítani, és már tavaly nyáron 12 embert fogtak el ebben az ügyben. A nyomozás elvezetett egy beszerzési forrásig, és a rendőrség szerint kiderül, hogy

a szervezet tagjai 2021. március 31. és június 4. között legkevesebb 50 kg marihuánát, 4 kg kokaint, illetve 40 liter – 100 kg amfetamin előállítására elegendő – amfetaminolajat értékesítettek.

Redőrségi fotó a 2021-es akcióról – Forrás: Police.hu
Redőrségi fotó a 2021-es akcióról – Forrás: Police.hu

A készenléti rendőrség keddi akciójában egy ehhez a hálózathoz köthető, kábítószer beszerzési forrásként azonosított férfiakhoz, Sz. Patrikhoz és V. Norberthez köthető ingatlanokban tartott rajtaütést. Ezekből a lakásokból foglalták le a készpénzt, a BMW-ket és a többi vagyontárgyat.

A rendőrség szintén kedden fogta el G. Dominikot és Sz. Balázst is. Előbbi a rendőrség szerint marihuánát vett a bűnszervezettől illetve az MDMA beszerzést végezte V. Norberték részére. Az ő lakásán 7000 db MDMA tablettát és több mint 4 kg amfetamint foglaltak le a nyomozók. A helyszínen az is kiderült, hogy

G. Dominik a Darknetet használta a kábítószer beszerzésére, bitcoinnal fizetett 10 kg amfetaminért, melyből 6 kg-ot már értékesített is.

A rendőrök azt is megállapították, hogy G. Dominik szintén a Darkneten keresztül kapcsolatba lépett egy másik külföldi terjesztővel, akitől 15 000 db MDMA extasy-tablettát rendelt. A csomag egy futárszolgálat átvevőpontjára épp az akció napján érkezett meg. A pakk rendkívül magas hatóanyag-tartalmú tablettákat rejtett. A rendőrök azokat is, valamint G. Dominiktól vagyonvisszaszerzés céljából 5 millió forint értékben kriptovalutát és készpénzt foglaltak le.

Sz. Balázst a bűnszervezet kapcsolataként a férfi budapesti lakásán fogták el, ahol 2 kg marihuánát és varázsgombát találtak. A nyomozók Sz. Patrikot, V. Norbertet és G. Dominikot őrizetbe is vették, és 2022. február 17-én a bíróság mindhármuk esetében személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésről döntött, míg Sz. Balázs viszont szabadlábon védekezik.

A rendőrség közleménye szerint a keddi rajtaütési akció során 30.000 adag kábítószer piacra jutását akadályozták meg, melynek a feketepiaci értéke közel 100 millió forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!