A magyar rendőrség is részt vett a trükkös nemzetközi akcióban, ami alatt 800 bűnözőt fogtak el világszerte

2021. június 8. – 22:00

frissítve

A magyar rendőrség is részt vett a trükkös nemzetközi akcióban, ami alatt 800 bűnözőt fogtak el világszerte
Az egyik razzia során talált készpénz – Fotó: Készenléti Rendőrség

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség is részt vett a nemzetközi akcióban, amiben világszerte több mint 800 embert vettek őrizetbe – írja a Police.hu. Az FBI által közölt adatokból kiindulva a magyar nyomozók 12 embert fogtak el Budapesten és Szekszárdon, és lefoglaltak több mint 200 millió forintot és több tucat kilogramm kábítószert.

Az FBI az Ausztrál Szövetségi Rendőrséggel közösen titokban kifejlesztett egy ANoM nevű alkalmazást, amit úgy adtak el bűnözőknek, hogy lekövethetetlen kommunikációt tesz lehetővé. Miután kielemeztek 27 millió üzenetet, egy nemzetközi akcióval több mint 100 országban csaptak le a bűnüldöző szervek a felhasználókra.

A razzia során lefoglalt marihuánatéglák egy része – Fotó: Készenléti Rendőrség
A razzia során lefoglalt marihuánatéglák egy része – Fotó: Készenléti Rendőrség

Arról, hogy mi is az az ANoM, és arról, hogy hogyan zajlott az akció, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A magyar rendőrség közleménye szerint az üzenetek nagy része pénzmosásról és kábítószer-kereskedelemről szólt. Miután beazonosították a magyarországi érintetteket, hétfőn több címet is lerohantak. Találtak 57 kiló marihuánát, 3,5 kiló kokaint, 3,5 kiló amfetamint, ecstasyt, „kristályos, kábítószergyanús anyagot”, fentanlyt és 13 kiló koffeint. Lefoglaltak még 140 millió forint készpénzt és 8,5 millió forintnyi kriptovalutát, valamint hét autót.

Egy doboz készpénz, amit a rendőrök az egyik gyanúsított címén találtak – Fotó: Készenléti Rendőrség
Egy doboz készpénz, amit a rendőrök az egyik gyanúsított címén találtak – Fotó: Készenléti Rendőrség

A drogbáró, aki tudtán kívül segítette a nyomozást

A BBC azt írja, hogy az ausztrál rendőrök egy helyi drogbárót környékeztek meg először a fejlesztésükkel. Tudták, hogy Hakan Ayik az ausztrál alvilág egyik köztiszteletben álló tagja, ezért álruhás nyomozók neki mutatták be először a készüléket, amivel elvileg biztonságban kommunikálhatott volna bűntársaival. Miután megtetszett neki az ANoM, elkezdte ajánlgatni az ismerőseinek.

Ayik személyleírása az új-dél-walesi rendőrség körözési toplistáján – Kép: NSW Police Force
Ayik személyleírása az új-dél-walesi rendőrség körözési toplistáján – Kép: NSW Police Force

Ayik török bevándorlók gyerekeként Sydney-ben nőtt fel. Az ausztrál sajtó Facebook-gangster-ként emlegeti, mert nagyjából tíz éve azzal lett híres, hogy lelkesen dokumentálta a közösségi oldalakon a fényűző életét, miközben több bűntényhez is köthető volt.

Mikor egy nyomozás gyanúsítottja lett, elhagyta az országot. 2010-ben Cipruson letartóztatták, de miután letette az óvadékot, felszívódott.

Az ausztrál sajtó szerint mostanában kulcsszerepet játszott egy ausztrál drogbanda működésében is. Az „Aussie Cartel” elvileg évente 1,5 milliárd dollárnyi kábítószert juttatott az országba.

A 60 Minutes Australia, az Age és a Sydney Morning Herald elvileg megtalálta Törökországban, ahol továbbra is luxusban él: vagyonát üzletekbe és ingatlanba fektette. A lapok szerint Hakan Reis néven él, elvett egy holland nőt, és két gyereke van.

A hatóságok még nem fogták el, de abban biztosak, hogy sokat romolhatott a megítélése a bűnözői körökben. Gyakorlatilag ő volt az ANoM első számú szponzora, tehát nem lenne meglepő, ha valaki őt tenné felelőssé a letartóztatásokért.

„Ezek az eszközök gyakorlatilag mindenhol ott vannak. Olyan, mint egy családfa, szinte az összes eredetét vissza lehet vezetni hozzá”

– mondta Ayikról Jared Taggart főfelügyelő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!