Az FBI titkosított telefonja buktatott le több száz bűnözőt világszerte

2021. június 8. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 250 embert tartóztattak le az ausztrál és az új-zélandi hatóságok az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével végrehajtott, évek óta zajló nagyszabású kábítószerellenes művelet során – írja az MTI az ausztrál rendőrség keddi közleménye alapján.

Reece Kershaw rendőrfelügyelő a sajtónak azt mondta, a gyanúsítottak motoros bandák tagjai, az ausztráliai olasz maffia, ázsiai kartellek és az albán szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló személyek, akik a nyomozás szerint ipari mennyiségben csempésztek kábítószert Ausztráliába. A 2018-ban elindított művelet során a hatóságok feltörték a bűnbandák titkosított kommunikációs hálózatát, több mint 25 millió, drogcsempészettel és gyilkosságokkal kapcsolatos üzenetváltásokat szereztek meg így.

A bűnözők az AN0M üzenetküldő eszköz segítségével tartották a kapcsolatot egymással abban a hitben, hogy nem tudják őket lenyomozni. A bűnözők azért is érezték magukat biztonságban, mert az üzenetváltásokhoz lebutított telefonokat használtak, amelyeken csak a szóban forgó alkalmazás futott, nem voltak alkalmasak hang továbbítására, és a kamerafunkcióik sem működtek.

A 2018 óta tartó Ironside-művelet során összesen 3,7 tonna kábítószert, 104 lőfegyvert és körülbelül 45 millió ausztrál dollárt (mintegy tízmilliárd forint) foglaltak már le. Kershaw szerint a hatóságok hat titkos droglabort számoltak fel, és 21 halálos fenyegetés valóra váltását akadályoztak meg, tömeges gyilkosságokat hiúsítottak meg, megóvták például egy öttagú család életét. A bűnözők egy gépfegyveres támadást terveztek egy kávézó ellen is.

Ausztráliában 224, Új-Zélandon pedig 35 embert tartóztattak le, és még további letartóztatások várhatók, eddig 526 vádemelés történt. Az ausztrál rendőrség valószínűleg több tengerentúlon élő érintett személy kiadatását is kérni fogja.

Kershaw azt mondta, összesen 18 országban voltak rendőrségi razziák, gyanúsítottak százai kerültek rendőrkézre, de az FBI és az Europol a későbbiekben tart erről sajtótájékoztatót. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint az akció súlyos csapást mért a szervezett bűnözésre.

Europol: Több mint 800 embert vettek őrizetbe

Frissítés 12.12: Egy nagyszabású nemzetközi rendőrségi művelet során több mint 800 ember vettek őrizetbe – írja az Europol keddi közleménye. A több mint száz országra kiterjedő akcióban a hatóságokat az vezette sikerre, hogy le tudták hallgatni a bűnözők telefonbeszélgetésit.

Az összehangolt műveletben az FBI, a Holland Nemzeti Rendőrség, a Svéd Rendőrhatóság, az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala (DEA) és 16 másik ország hatóságai működtek együtt az Europol támogatásával.

Az FBI az Ausztrál Szövetségi Rendőrséggel együttműködve fejlesztette ki és működtette titokban az AN0M nevű, „titkosított” üzenetek küldésére szolgáló eszközt, amelyből több mint 12 ezer darabot juttattak el több száz ország bűnszervezeteihez. Az ANOM olyan funkciókkal rendelkezik, például a távoli törlés és a vészjelzés küldése, amiket a bűnszövetkezetek is keresnek. Ezzel több bűnszervezetet sikerült rávenni az ANOM használatára.

A művelet akkor kezdődött, amikor az FBI felszámolta a bűnözői körök által használt „Phantom Secure” és „Sky Global” nevű titkosított üzenetküldő-rendszereket. „E két titkosított kommunikációs platform bezárása jelentős űrt teremtett a titkosított kommunikációs piacon” – írja az új-zélandi rendőrség közleménye. „Az űr betöltésére az FBI egy saját titkosított eszközökkel foglalkozó céget alapított «️ANOM» néven” – tette hozzá az új-zélandi rendőrség.

A Vice által idézett, nem titkosított bírósági dokumentumok szerint az FBI az első 50 eszközt Ausztráliában tesztelte. A készülékek nem rendelkeztek email-, hívás- vagy GPS-funkcióval, csak üzeneteket lehetett vele küldeni más AN0M-telefonoknak. A készülékeket körülbelül 2000 dollárért lehetett megvásárolni a feketepiacon, a hozzáféréshez pedig egy meglévő felhasználó kódjára volt szükség. „A bűnözőknek ismerniük kellett egy másik bűnözőt ahhoz, hogy hozzájussanak egy készülékhez” – számolt be az AFP hírügynökség az Ausztrál Szövetségi Rendőrség közleményéről.

Az FBI és szövetségesei így összesen 27 millió üzenet információihoz jutottak hozzá. Az elmúlt napokban 16 országban egy sor nagyszabású akciót hajtottak végre, amelyek eredményeként 700-nál is több házkutatást tartottak. Ennek során több mint 8 tonna kokaint, 22 tonna kannabiszt, több tonna szintetikus kábítószert (amfetamin és metamfetamin) foglaltak le 250 lőfegyverrel és 55 luxusautóval egyetemben. A razziák során több mint 48 millió dollár értékű összeget foglaltak le különféle valutákban és kriptovalutákban. A következő hetekben még több mellékági rajtaütésre fog sor kerülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!