Nyomozó Főügyészség: Nem erőszakolták meg kollégái a rendőrnőt

2022. február 15. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rendőrnő feljelentése alapján a nyomozó ügyészség, más akaratnyilvánításra képtelen állapotát felhasználva azonos alkalommal többek által elkövetett szexuális erőszak, büntetőügyben kényszerítés hatósági eljárásban, tiltott adatszerzés és hivatali visszaélés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt rendelt el nyomozást, írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

A rendőrnő elmondása szerint a háromnapos határrendészeti szolgálata alatt két kollégája – egy harmadik társuk által a lefoglalt szerekből eltulajdonított anyaggal – elkábította, majd mindketten közösültek vele.

A nő állítása szerint az elkövetők a történtekről videófelvételt készítettek, amelyet közzétettek az interneten, valamint egy üzenetküldő alkalmazáson, a rendőrségi laktanyában lévő ágya fölé és a zuhanyzóban elhelyezett kamerák felvételeivel együtt. Minderről egy kolléganőjétől két hónappal később értesült, aki a videófelvételt megmutatta neki és meg is osztotta vele. Előadta azt is, hogy az egyik erőszaktevő beszámolt neki az elkövetés részleteiről, – egyidejűleg megöléssel fenyegette, ha erről bárkinek beszél – majd hozzátette, hogy rajta kívül két másik kolléganőjüket is „elintézték”.

A széles körben folytatott nyomozás során beszerzett bizonyítékok a feljelentő valamennyi állítását egyértelműen cáfolták. A nő az elmondottakat többször módosította, azokat alátámasztani nem tudta, és ellentmondásokba keveredett.

A rendőrnő által megnevezett egyik elkövető több száz kilométerre tartózkodott az állítólagos elkövetéskor, és azzal a kolléganőjével sem beszélt, akitől állítása szerint tudomást szerzett a történtekről. A hivatkozott felvétel nem létezik, ahogy a rendőrök közötti üzenetküldő alkalmazásban sincs nyoma a rendőrnőt érintő tartalmaknak. A szakértői vizsgálatok szerint a szolgálat során használt rendőrségi jármű üléshuzatán és a nő ruházatán nem volt anyagmaradvány. A nyomozás eredménye alapján a rendőrnő lakókörnyezetében nem volt kamera, az elöljáróinak becsatolt írásbeli jelentését nem hamisították meg, továbbá más nők sem jelezték, hogy sérelmükre kollégáik erőszakos bűncselekményt követtek volna el.

Kétséget kizáró módon megállapítható, hogy a rendőrnőt kollégái nem erőszakolták meg, és sérelmére más bűncselekmény sem történt

– zárja közleményét a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Telexnek azt mondta, hogy a decemberi hattal szemben a kihallgatottak száma 21 főre nőtt, nem csak helyszíni szemlét és adatgyűjtést folytattak, hanem széleskörű nyomozást, amelynek során

  • telefonokat foglaltak le,
  • több helyszíni szemlét tartottak,
  • több iratot, köztük egészségügyi jelentéseket vizsgáltak, valamint
  • szembesítés is történt.

A Készenléti Rendőrség egyik bevetési alosztályán dolgozó Zsiga Katalin őrmester december elején feljelentést tett, mert állítása szerint két kollégája a szüzességét elvéve megerőszakolta őt az egyik közös műszakjuk után.

A rendőrnő annyira emlékszik az esetből, hogy amikor az egyik nap visszatértek a határőrszolgálatból a nekik kijelölt panzióba, fájt a feje, így vacsora után rögtön elment aludni. Reggel még rosszabbul volt, görcsölt a hasa is, a határról visszafelé tartva pedig elájult. Arra tért magához, hogy egy parkolóban vannak, ő pedig vérzik. A rosszulléte ellenére nem ment el később sem orvoshoz.

Állítása szerint napokkal később egy, a Készenléti Rendőrségnél dolgozó ismerőse hívta fel, aki azt mondta neki, hogy egy olyan videó kering róla, amin látszik az, hogy két kollégája, egy törzsőrmester és egy főtörzsőrmester megerőszakolja. Zsiga később maga is látta a felvételt, ami elmondása szerint Szüzet szüntess címen futott.

Zsiga Katalin így is jelentést írta a parancsnokának, amelyben az erőszak mellett a videóról és a fenyegetésről is beszámolt. Az ügyben a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség minősített szexuális erőszak bűntette miatt rendelt el nyomozást. A rendőrnőnek a megerőszakolása után is együtt kellett dolgoznia a két, megerőszakolásával vádolt kollégájával, hiába jelezte, hogy erre képtelen a továbbiakban.

Az ügyben decemberig a sértetten kívül hat embert hallgattak ki, de helyszíni szemle és adatgyűjtés is volt. „Az eddig beszerzett bizonyítékok alapján a bűncselekmény megalapozott gyanúja nem állapítható meg, ezért az ügyben jelenleg nincs gyanúsított” – válaszolta Polt Péter december végén Harangozó Tamás írásbeli kérdésére. A szocialista képviselő a nyomozás részleteiről érdeklődött, és kérdésére a legfőbb ügyész azt is megerősítette, hogy amennyiben indokolt lesz, „a nyomozó ügyészség vizsgálni fogja a sértettet ért esetleges megalázó bánásmód miatt az elöljáró felelősségét is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!