A könyvtárakban betarthatatlan a homofóbbá tett pedofilellenes törvény

2022. február 15. – 22:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) szerint betarthatatlan a Fidesz homofóbbá tett pedofiltörvénye, derült ki a Hvg.hu cikkéből. A lap a hazai négy nagy könyvtáros szakmai szervezetet kereste meg, hogy számoljon be a tapasztalataikról, de csak az MKE válaszolt, egy állásfoglalással (pdf).

Ebben azt írják, egy esetről tudnak, amikor a könyvtári gyűjteményben lévő könyvet bejelentés alapján kifogásolt a kormányhivatal. Nem nevesítették az esetet, de alighanem a nagymarosi példára utaltak, amikor a polgármester vetette le a helyi könyvtár polcáról a Meseország mindenkié című kötetet.

Az MKE szerint differenciálni kell az életkori sajátosságokat figyelembe véve a jogszabályt, mert nem lehet azonos megítélés alá venni az óvodás-kisiskolás és a kamaszodó, már a felnőtté válás küszöbén álló, számos élettapasztalattal rendelkező fiatalokat. A jelenleg érvényes jogszabály szerint különösen az utóbbiak könyvtári kiszolgálása számos tiltásba, akadályba ütközik. Pedagógiai szempontból tekintve nem a tiltás, hanem a problémák őszinte, sok szempontú megismerése, megbeszélése lenne a megfelelő felkészítés számukra.

Az MKE állásfoglalásában az is szerepel, hogy „a törvény több olyan tartalmi megjelölést is tesz, amelynek meghatározását nem lehet egyértelműen megtenni; szubjektív megítélés kérdése, hogy az erőszak, a szexualitás vagy a homoszexualitás megjelenítése milyen mértékű, illetve, hogy mennyire öncélú. A törvény akkor is büntetni rendeli a pornográfnak minősített felvételek készítését, ha nincsen valóságos sértettje, csak nem létező személyek valósághű ábrázolásáról van szó.”

Az RTL rákérdezett a kormánynál, hogy meghallgatják-e a könyvtárosok javaslatait, válasz viszont nem érkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!