A Honvédelmi Minisztériumnak van terve a kárpátaljai magyarok kimenekítésére

2022. február 14. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Noha Magyarország az orosz–ukrán békéért dolgozik, de a biztonság kedvéért a kijelölt állami szervek megkezdték a felkészülést arra az esetre, ha háborúra kerülne sor – ezt mondta a szombati évértékelőjében Orbán Viktor miniszterelnök, a hvg.hu meg rákérdezett, fel vannak-e készülve a magyar hatóságok az Ukrajnából esetlegesen Magyarországra érkező 130 ezer kárpátaljai magyar menekült érkezésére.

A válasz szerint a Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan értékeli az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos biztonsági kérdéseket, és igen, vannak kimenekítési tervek, pontosabban: „A Honvédelmi Minisztérium rendelkezik kimenekítési tervvel, amellyel segíteni tudjuk a magyar állampolgárok és szükség esetén más nemzetek állampolgárainak kijutását Ukrajnából”.

Orbán Viktor az évértékelőn – Fotó: Bődey János / Telex
Orbán Viktor az évértékelőn – Fotó: Bődey János / Telex

Ukrajnával kapcsolatosan a legfrissebb hétfői fejlemények egyike, hogy a határainál fokozódó feszültségek miatt Ukrajna találkozót kért Oroszországtól. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország eddig figyelmen kívül hagyta azokat a hivatalos kérdéseket, amelyek arra irányultak, hogy miért van szükség az orosz katonai csapaterősítésre az ukrán határokon – írja a BBC. Kuleba azt mondta, hogy Oroszország terveinek átláthatósága érdekében Ukrajna az EBESZ-en keresztül 48 órán belüli találkozót hív össze Oroszországgal és az összes állammal, amely részese a szervezet által elfogadott bécsi dokumentumnak. Ez alapján a megállapodás alapján, amelynek Oroszország is tagja, az EBESZ-tagországok információt kérhetnek egy másik tag katonai tevékenységéről. Oroszország annak ellenére tagadja, hogy beavatkozna Ukrajnában, hogy több mint százezer katonája sorakozik az ukrán határokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!