Sok helyen szinte lenullázta az óvodai dolgozók fizetésemelését a győri „gázügy”

2022. február 8. – 13:44

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az óvodai dolgozók eddig ingyen étkezhettek a győri munkahelyükön, februártól van, ahol ennek vége. A háttérben a győri gázügy áll, vaskosan meg kell fizetni a felmondott szerződés árát. Az önkormányzat a Telexnek azt válaszolta, hogy ők csak szigorú gazdálkodást írtak elő az intézményeknek.

Egy Telex-olvasó írta szerkesztőségünknek: „Győr önkormányzata februártól megszüntette az óvodai dolgozók ingyenes étkezését, ez körülbelül 700 főt érint. Mostantól havi 15.000 forintot kell fizetni, tehát az év elején adott béremelés jelentős részét már el is vették tőlük. Ráadásul az egyszeri munkaruhapénz is megszűnt, így gyakorlatilag teljesen semmissé vált az idei ”nagy„ minimálbér/szociális bérminimum-emelés.”

A városszerte gyorsan terjedő hír kapcsán megkerestük az önkormányzatot, ahonnan ez válasz érkezett: „Nem igaz a hír, hogy elvette az önkormányzat az óvodai és bölcsődei dolgozók étkezését. Ezzel szemben az igazság az, hogy a teljes intézményi hálózatban csökkentettük 15 százalékkal a működésre, illetve a fenntartásra nyújtott önkormányzati támogatás mértékét. Tekintettel arra, hogy nem akarunk egyetlen intézményt sem bezárni, nem akarunk dolgozókat elbocsájtani, illetve a költségvetésünkben 3,5 milliárd forintot el kellett különítenünk a jogászaink szerint jogtalanul felmondott gáz szállítói szerződés okozta többletkiadásunk miatt.”

Folytatódik még a közlemény, de egy pillanatra álljunk meg. A gázszerződés felmondását, amelyre az önkormányzat is hivatkozik, olvashatták a Telexen, a lényege az, hogy a gázár világpiaci robbanása miatt a Győrrel már évek óta szerződésben álló kereskedő olyan követelésekkel állt elő, amelyeknek csak egy részét fogadta el a város. Az élő szerződést ezért felmondta a kereskedő, Győrnek pedig új partnert kellett találnia. Talált is, de a gázt most már sokkal drágábban tudja megvenni, mint anno nyár végén-ősz elején, amikor a szerződést kötötte. Az új megállapodás 3-3 és fél milliárd pluszköltséget jelent – ez kell most valahogy behozni.

Az önkormányzat válasza azzal folytatódik, hogy az intézményvezetők „a támogatási összeg felett önállóan rendelkezhetnek”. A lényeg itt jön: „Ennek része lehet a jogszabályban nem előírt ingyenes étkeztetés a dolgozók részére is, amely ma már szinte egyetlen munkahelyen sem gyakorlat. Ahogy egyébként sem a pedagógusok, sem a kórházi dolgozók, sem a szociális ágazatban dolgozók, sem a postán és egyéb hivatalokban dolgozók, sem az áruházi eladók és a pénztárosok, sem az újságírók, sem a tömegközlekedésben dolgozók (és még sorolhatnánk) nem jutnak ingyen ellátáshoz.”

Dézsi Csaba András polgármester a helyi rádióban csütörtökön (mindig aznap reggel vendég a műsorban) a 15 százalékról ezt mondta: „A fűnyíró elvet alkalmaztam. Most már az igazgatóknak kell eldönteniük, hogyan osztják el a pénzt, hogyan tudnak megtakarításokat eszközölni.

Egy valamit nagyon nem szeretnék: a működéshez hitelt felvenni. Annak semmi értelme, az csak egy lufi lenne, amit folyamatosan fújni kellene.”

Ahogy Dézsi a műsorban, úgy a Telexnek a választ megfogalmazó sajtóosztály is azzal zárta a témát, hogy „az óvodákban és a bölcsődékben több százezer forintnyi megmaradt ebéd megy a moslékba, mivel sajnálatos módon a szülők csak ritkán jelentik le, ha nem viszik gyermeküket az intézménybe a következő napokban.” Ezt rögvest számokkal is alátámasztják: január 31-én 1,151 millió forint, február 1-jén tíz forint híján 620 ezer volt a felesleges kiadás.

Győrben sem egyszerű most óvodapedagógust találni, jelen pillanatban öt intézmény keres álláshirdetésben óvónőt a város honlapján.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!