Nem lesz egyszerű befejezni az atlétikai stadiont a 2023-as világbajnokságra

2022. február 7. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

A ferencvárosi atlétikai stadionnak még mindig csak a váza áll, így egyre nagyobb feladatnak tűnik a projekt befejezése a 2023-as világbajnokságig – derül ki a Népszava cikkéből.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter decemberben kijelentette, „fejeknek kell hullania”, ha nem készül el időben az épület, de azt is hozzátette, nem lát ilyen veszélyt. A projekt több hónapos csúszására utalnak ugyanakkor a kedvezményeket biztosító kormányrendeletek és a csepeli HÉV nyolc hónappal meghosszabbított korábbi vágányzára is.

Az épületnek egyelőre csak a 100 tonnás, előszerelt acél szerkezeti eleme meredezik a Duna partján, a jövő évi eseményre helyükre kellene kerülniük a székeknek, mosdóknak, öltözőknek, kivetítőknek, ezenfelül el kell készülniük a gyakorlópályáknak, és a környezetet is rendezi kell. Ráadásul az sem elég, ha nyárra elkészül, mivel a világbajnokság előtt kötelező próbaversenyeket rendezni. Az eredeti terv szerint 2023 márciusára már állnia kéne a stadionnak.

A Magyar Atlétikai Szövetség eredetileg azt remélte, hogy 2019 végén elkezdődhet az építkezés, ebből aztán 2020 elejére kitűzött céldátum lett, ám akkorra a terület megtisztításával, a bontással és a tereprendezéssel se végeztek. Az időpontok és összegek esetében igen óvatos Fürjes Balázs, a projekt korábbi kormányzati felelőse a Népszavának akkoriban azt mondta: az atlétikai stadion akkor készülhet el a 2023-as világbajnokságra, ha 2020 első felében aláírják a kivitelezői szerződést – de ez nem sikerült, csak novemberben.

A bemelegítőpályák és klubházak felhúzását, az árvízvédelmi védvonal kiépítését, a Kvassay-zsilip magasítását külön tendereztetik, de ezt is csak tavaly december végén írták ki, és még nincs eredménye. A projekt jelenlegi állásáról, az ütemezési határidőkről hiába kérdezte a Népszava a Beruházási Ügynökséget és a két kivitelező céget (a stadiont a Mészáros-féle Záév Zrt. és a Paár Attila-féle Magyar Építő Zrt. valósítja meg nettó 150 milliárd forintból), nem kaptak választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!