MÚOSZ: Törvénysértő az újságírók kitiltása a Fidesz józsefvárosi lakossági fórumáról

2022. február 6. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

A pártoknak a választási kampányban sincs joguk ahhoz, hogy nyilvános eseményeikről kitiltsák a nyilvánosság munkásait, mert ezzel sérül az állampolgárok alapvető joga, a tájékozódáshoz fűződő jog – áll a Magyar Újságírók Országos Szövetségnek (MÚOSZ) közleményében.

Kocsis Máté és Sára Botond egy 2020. szeptemberi fórumon a Polgárok Házában – Fotó: Sára Botond / Facebook
Kocsis Máté és Sára Botond egy 2020. szeptemberi fórumon a Polgárok Házában – Fotó: Sára Botond / Facebook

Mint írják, legutóbb a Fidesz józsefvárosi lakossági fórumán történt, hogy a terem befogadóképességére és a pandémiára hivatkozva nem engedték be egyes lapok (a Telex és a 444.hu) képviselőit.

A MÚOSZ felhívja a rendezvények felelőseinek figyelmét arra, hogy a média munkatársainak kitiltása törvénysértő. A szervezet egyetért a Telex álláspontjával: „Ha a sajtót nem engedik be a nyilvánosan meghirdetett gyűlésre, akkor szabálysértést követnek el. A szabálysértési törvény szerint gyülekezési joggal való visszaélésnek számít, ha a gyűlés szervezője vagy vezetője kizár egy újságírót a rendezvényről.”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a 2021.12.23-i állásfoglalásában már emlékeztetett: Magyarországon az Alaptörvény, az Uniós Alapszerződés, és a Médiatörvény is állampolgári alapjognak tartja a befolyástól mentes tájékoztatáshoz való hozzáférést. Az Alaptörvény szerint „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.” Amikor a választók az ország jövőjéről döntenek, vagyis a parlamenti választásoknál különösen fontos, hogy ne sérüljön senkinek a tájékozódáshoz való joga, hogy törvényesen működjön a demokratikus nyilvánosság – zárul a közlemény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!