Egy 1,1 millióért magánkézbe adott százmilliós értékű ingatlan került vissza a pécsiek tulajdonába

2022. február 4. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaadta a Pécs központi helyén lévő, Szabadság utca 23. alatti 1832 négyzetméteres telket az azt korábban mindössze 1,1 millió forintért megvásárló cég a városnak, egészen pontosan a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt.-nek. A 2018-as becslés alapján bruttó 145 millió forintot, mai értékén bruttó 205-230 milliót érő telek tehát újra a pécsieké, és az önkormányzat közleménye szerint a jövőben valódi ingatlanfejlesztés valósulhat meg rajta.

A Szabadság úti telket, amin korábban a központi menza épülete állt, 2018 júliusában hirdette meg eladásra a PVh. A telket a cég egyik alkalmazottja, az akkori cégvezető élettársa szüleinek ugyanezen a napon alapított cége vette meg. A vevő a nettó 114 millió forintos vételárból kifizetett mindössze nettó 1,1 millió forintos kifizetése ellenében megkapta az ingatlan tulajdonjogát.

Pécs, Szabadság u. 23. – forrás: Google Street View
Pécs, Szabadság u. 23. – forrás: Google Street View

A területen a cég ígérete szerint 600 millió forintos ingatlanfejlesztési projekt valósult volna meg, a vételár fennmaradó részét irodák és más helyiségek átadásával teljesítette volna a vevő a PVh felé. De sem az ingatlanfejlesztésből, sem a vételár maradékának törlesztéséből nem lett semmi. Az önkormányzat által 2019-ben indított átvilágítás során az is kiderült, hogy a területet megvásárló társaság soha nem volt olyan pénzügyi és gazdasági helyzetben, hogy az ingatlanfejlesztést megvalósítsa.

Az önkormányzat ezért feljelentést tett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A nyomozást nemrég bűncselekmény hiányára hivatkozva szüntette meg a rendőrség, erről korábban itt írtunk részletesen.

Bár a rendőrségi eljárás megszűnt, a társaság most visszaadta a városnak az ingatlant, így az újra az önkormányzat ingatlanvagyonát gyarapítja. Nem ez az átvilágítás első jelentős eredménye, januárban 13 év után sikerült visszaszereznie a városnak mintegy félmilliárdos vagyont a volt Búza téri kispiac területén megvalósuló ingatlanfejlesztés eredményeként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!